IMF: Wereldeconomie 'te lang te traag'
13 Apr 2016, 09:55
foto
IMF-topvrouw Christine Lagarde. (Foto: Getty Images)


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn prognoses voor de wereldeconomie opnieuw verlaagd. Het laatste IMF World Economic Outlook voorspelt nu een wereldwijde groei van 3,2% voor dit jaar en 3,5% in 2017.

Bij de publicatie van het rapport, heeft IMF-hoofd economist, Maurice Obstfeld, het tempo van de groei beschreven als "meer en meer teleurstellend". De verlagingen weerspiegelen wat Obstfeld noemt een wijdverspreide vertraging in alle soorten economieën. Hij zegt dat het de wereldeconomie meer blootstelt aan negatieve risico’s.

Voor de jongste verlaging, had het IMF een wereldwijde groei voorspelt van 3,4% voor dit jaar en 3,6% voor volgend jaar. Het is de tweede keer dit jaar dat het IMF zijn prognose voor de wereldwijde economische groei heeft gedegradeerd. En er is een patroon: het IMF heeft zijn vooruitzichten herhaaldelijk gedegradeerd. Een jaar geleden was de voorspelling voor 2016 een groei van 3,8%.

De grootste degradatie is voor Nigeria, dat door de lage prijs van ruwe olie is getroffen, maar Brazilië, Rusland en vele andere zullen naar verwachting ook zwakkere prestaties leveren dan eerder was verwacht. De voorspelling van India blijft ongewijzigd en er is zelfs een verhoging voor China als gevolg van de sterke groei in de dienstensector, ter compensatie van de zwakte in de productie.

Hoewel de mondiale economie zich blijft herstellen van de financiële crisis en de recessie die het veroorzaakte, is het IMF in toenemende mate bezorgd over haar glansloos karakter.

Financiële onrust
IMF-topvrouw Christine Lagarde heeft de huidige toestand van de wereldeconomie eerder beschreven als "de nieuwe middelmaat". Het nieuw rapport heeft als ondertitel "Te lang te traag". Het waarschuwt voor de risico's die kunnen leiden tot resultaten slechter dan de belangrijkste prognose. Eén van de gevaren die worden benadrukt is de terugkeer van de financiële onrust op de markt dat de wereld een jaar eerder heeft geraakt.

China's inspanningen om de nationale economie meer verschuiven naar uitgaven en diensten aan consumenten worden beschreven als iets dat uiteindelijk ten goede zal komen van China zelf en de wereld. Maar gezien de belangrijke rol van het land in de wereldhandel, kunnen "hobbels langs de weg" schadelijk zijn voor anderen. Er is een waarschuwing over "de globale invloed van de afwikkeling van eerdere excessen in de Chinese economie bij de overgang naar een meer evenwichtig groeipad na een decennium van sterke kredietgroei en de groei van investeringen".

Er is ook bezorgdheid dat aanhoudende trage groei het vermogen tot verdere groei in de toekomst kan verminderen. Er bestaat een risico, zegt het rapport, dat de wereldeconomie valt in een wijdverspreide stagnatie (stilstand). In het rapport wordt benadrukt dat er slechts een paar landen zijn waarvan het IMF voorstelt dat hun economie daadwerkelijk zal afnemen. Griekenland is daar wederom één van. De economie van Brazilië, die wordt geteisterd door een wijdverspreide politieke crisis, zal volgens de voorspelling van het IMF krimpen met 3,8%, hetzelfde percentage als vorig jaar. Ook Rusland wordt geconfronteerd met nog een jaar van daling. Het land is getroffen door lage grondstoffenprijzen (met name olie) en westerse sancties over de situatie in Oekraïne.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May