Gajadien pleit voor technisch onderzoek bij EBS
22 Sep 2015, 02:08
foto


Met het in verzekering stellen van waarnemend directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), Willy Duiker, zal het onderzoek naar malversaties gepleegd bij het bedrijf, sneller gaan. Dit zegt Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) aan Starnieuws. Echter vindt hij dat onafhankelijke technische deskundigen het verder onderzoek moeten doen. Hij denkt aan een forensisch accountant. De toenmalige president-commissaris van EBS Andy Rusland en de huidige, Iwan Krolis, hebben volgens Gajadien bijgedragen dat dergelijke onregelmatigheden konden plaatsvinden. Ook zij gaan volgens hem niet vrijuit. De voormalige directeur van EBS, Kenneth Vaseur is ook een hoofdrolspeler in deze zaak.

Gajadien benadrukt dat er veel misgegaan is binnen dit bedrijf. Het bedrijf, en daarmee de samenleving, is systematisch voor ettelijke miljoenen benadeeld. De malversaties hebben volgens het Assembleelid in vereniging plaatsgevonden. Gajadien geeft aan dat dit onderzoek voornamelijk te danken is aan de vermoedelijke onenigheid die is ontstaan tussen betrokken personen, waardoor de informatie naar buiten is gekomen. Hierdoor kwam een memory stick met veel informatie ter beschikking die het toenmalige Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi overhandigd heeft aan waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Hij heeft er werk van gemaakt, waardoor de zaak begon te rollen.

Als er een grondig onderzoek komt bij EBS, zal volgens Gajadien al gauw blijken dat tijdens het bewind van Vaseur, sommige aannemers miljoenen gegund is zonder enige vorm van aanbesteding. Er is voor 6 tot 20 maal meer betaald voor werk. Duiker heeft enkele van deze aannemers vervangen nadat hij waarnemend directeur werd, waardoor de onderlinge ontevredenheid alleen maar groter is geworden. Het Assembleelid stelt dat hier sprake is van een criminele organisatie die het land ernstig heeft benadeeld. Het onderzoek moet ertoe leiden dat het geld dat onrechtmatig is toegeëigend, ook terugbetaald moet worden.

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May