IDCS garandeert in 3 jaar investering van US$ 300 miljoen
18 Apr 2015, 07:38
foto
De directie van Investment and Development Corporation Suriname (IDCS) op een persconferentie. Aan het woord is onderdirecteur Imro San A Jong.


Investment and Development Corporation Suriname (IDCS) garandeert dat binnen drie jaar, al dan niet in joint-venture met buitenlandse bedrijven, ruim US$ 300 miljoen aan investeringen zal worden aangetrokken. Prioriteitsprojecten die zorgen voor 2500 tot 3000 banen en een jaaromzet van US$ 137 miljoen. Een bijdrage van US$ 41 miljoen aan het bruto binnenlands product, met deviezen ontvangsten uit exporten van US$ 110 miljoen, somt onderdirecteur Imro San A Jong op tijdens een persconferentie.

IDCS, bestaat vandaag precies drie jaar. De NV is opgericht door de huidige regering en heeft volgens het directieteam langzamerhand voet aan de grond gekregen en heeft vooral het vertrouwen weten te winnen van verschillende ministeries en instanties. Wat het driejarig resultaat nog meer kleur geeft, volgens San A Jong is dat per 31 maart president Desi Bouterse heeft besloten dat grote delen, zo niet alle alle arealen van de landbouwplantages Phedra en Victoria, worden overgedragen aan het investerings- en ontwikkelingsinstituut. Binnen de geprojecteerde projecten vallen, veel landbouwprojecten waaronder voor de productie van oliepalm, cacao en andere gewassen. Er zijn projecten voor het opwekken van energie zowel zonne-energie als energie opgewekt uit productieafval.
Hierbij is er goed nieuws voor het binnenland, deelt de directie mee. Het binnenland wordt met deze prioriteitsprojecten permanent voorzien van energie. Met lokale consultants is een haalbaarheidsstudie studie geactualiseerd voor een hydro-project.

Finale fase investeringen
Naast een gigantisch houtproductie investering vanuit een Trinidadidaans bedrijf, zijn er ook projecten voor de woningbouw en infrastructuur, zoals bruggen tussen Nickerie en Guyana. Er zijn gesprekken gaande met buitenlandse bedrijven en wordt een project ontwikkeld met de Anton de Kom Universiteit van Suriname voor het opzetten van flats voor ruim 1500 studenten. San A Jong geeft er de voorkeur aan dat de namen van de buitenlandse bedrijven in deze finale fase waarin met hen nog afrondende gesprekken worden gevoerd, niet worden genoemd. Wanneer de deals gesloten zijn, zullen de bedrijven bekendgemaakt worden. Het gaat om bedrijven uit onder andere China, Israël, Nederland, Frankrijk, Trinidad & Tobago en India.

“We gaan van het oude naar het nieuwe. Het mag niet langer zo zijn dat de overheid staatsbedrijven opzet met dure investeringen zoals machines, grond en concessies en toch nog de geldstroom is vanuit de overheid naar het bedrijf. IDCS is vast en zeker die geldstroom om te keren. Het geld moet gaan vanuit het bedrijf naar de overheid in de vorm van winstbelasting. Dat is privatiseren”, zegt San A Jong. Hij zegt dat Suriname een van de laatste landen in de wereld is die zijn privatiseringsbeleid aanpakt. Overal gaan landen er toe over een investerings- en ontwikkelingsinstituut op te zetten van waaruit investeringen worden aangetrokken.

Opdoeken slecht idee
Reagerend op politieke uitspraken van de oppositie dat IDCS bij een nieuwe regering zal worden opgedoekt, zegt San A Jong,: “Wie ook de verkiezingen wint, het slechtste dat gedaan zou kunnen worden, is om dit instituut waarin er is geïnvesteerd op te doeken. Daarmee zeg je als regering alvast dat je onbetrouwbaar bent. De wereld en zeker investeerders gaan je uitlachen. In de drie jaar hebben we geleerd om projecten gedegen voor te bereiden. Wie ook komt, zou ik willen voorstellen om tien keer na te denken voordat je deze prioriteitsprojecten de deur uitgooit". Er volgens San A Jong maanden aan gewerkt, investeerders zijn de deur zoveel keer in en uitgegaan om zaken uit te werken en consultants aangetrokken om maatwerk te verrichten.

“We zijn wel opgericht onder deze regering maar doen geen politiek werk of zijn geen politieke organisatie”, zegt Chief Communications Officer, Astra Singh. De directie van ICDS heeft van haar driejarig bestaan al haar boeken verwerkt in verslagen die tot nu toe slechts zichtbaar waren voor de raad van toezicht. Deze zijn gemaakt op basis van het strategisch plan van het instituut. Dit jaar nog zal een driejarig jaarverslag worden gepresenteerd. Het investerings- en ontwikkelingsinstituut staat op de begroting van de regering met een jaarbudget van SRD 7 miljoen waarvan SRD 3 miljoen bestemd is voor operationele kosten. Het is de bedoeling dat ICDS in de toekomst zelfvoorzienend zal opereren.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April