Niet alle stukken inschrijving politieke partijen openbaar
24 Mar 2015, 00:00
foto
Eugene Merkus, voorzitter CHS. (Foto: Adagracia Pawiro)


Baasa is de enige politieke partij die belangstelling toonde gisteren in de stukken die ingediend zijn bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS). De grote vraag was, wie heeft de machtiging getekend om de partij in te schrijven voor deelname aan de verkiezingen. Volgens Baasa vertegenwoordigt het bestuur de partij in en buiten rechte. Ook Starnieuws wilde bladeren in al de documenten. Maar niet alle stukken zijn openbaar. De terinzagelegging is beperkt tot naam, aanduiding en symbool.

“De mogelijkheid bestaat ook om bezwaar aan te tekenen indien een partij niet akkoord gaat met de naam en aanduiding”, legt Merkus uit. Hij merkt op dat enkele vernieuwingen voor deze verkiezing zijn ingevoerd. De documenten die ingezien mogen worden, zijn gedigitaliseerd. Met een beamer worden deze geprojecteerd. De terinzagelegging duurt tot en met 25 maart.

Tijdens de terinzagelegging in 2010 waren er nog stapels documenten. Deze keer zijn die gedigitaliseerd. Dit zorgt ervoor dat het proces vlot verloopt, meent Merkus. Naast de politieke partijen bestaat de mogelijkheid voor eenieder om de naam en aanduiding te bekijken.

Merkus heeft zich ook sterk gemaakt voor de hoofdstembureaus. “Er wordt een CHS-lid gekoppeld aan een district of hoofdstembureau”, zegt hij. “Het lid dient als vraagbak”. Als een hoofdstembureau met vragen zit, heeft het direct iemand om terug te koppelen. Het gaat om professionals die instaat zijn afdoende ondersteuning te bieden.

Via een deurwaardersexploot worden partijen op 26 en 27 maart geïnformeerd of zij mogen deelnemen aan de verkiezing. Vier combinaties en tien individuele partijen staan geregistreerd voor deelname aan de verkiezing. Op 27 maart houdt het CHS een openbare zitting, waar de resultaten van de controle bekendgemaakt zullen worden.

Adagracia Pawiro
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May