Kanhai: Schuldbekentenis Dino is verdedigingsstrategie
31 Aug 2014, 00:00
foto
Dino Bouterse


Irvin Kanhai, die deel uitmaakt van het verdedigingsteam van Dino Bouterse, legt uit dat als strategie ervoor is gekozen om schuldbekentenis af te leggen. Hoewel Dino verklaart onschuldig te zijn, is er toch voor de 'guilty plea' gekozen, omdat er veel voordelen aan kleven.

Kanhai zegt aan Starnieuws dat Dino veertig jaar tot levenslang zou kunnen krijgen. Door de schuldbekentenis kan de straf enorm worden verminderd. Nu loopt hij kans op gevangenisstraf van vijftien jaar tot levenslang. In het Amerikaanse rechtssysteem is het gebruikelijk dat verdachten bekentenissen afleggen in ruil voor strafvermindering. Aanklagers en de verdediging maken daarover afspraken.

Door de schuldbekentenis hoeven de aanklagers geen bewijzen meer te gaan zoeken om de jury te overtuigen van de schuld van de verdachte. Kanhai merkt op dat de 'guilty plea' gezien kan worden als een pleidooi van de verdediging. De advocaat blijft er bij dat er sprake is van uitlokking. Dino heeft de strafbare feiten begaan op basis van uitlokking. Hij zou 2 miljoen US dollar ontvangen voor onder andere het voorzien van een permanente basis voor Hezbollah in Suriname voor aanvallen op de VS. Ook de uitvoer van cocaïne is gebeurd op basis van de vraag van de Amerikaanse agenten. Kanhai benadrukt dat alles vastgelegd is op de band. Het bekennen van schuld werkt volgens de advocaat in het voordeel van Dino, die enorme strafvermindering kan krijgen. De zaak tegen Dino gaat op 6 oktober voor.
Advertenties