Gelijkheid begint bij ons allemaal!
17 May 2014, 10:00
foto


(Aangeboden)

“In all parts of the world today, lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) people experience discrimination in every aspect of daily life… We have a long road ahead. It will not be easy. But we must ask ourselves: Do we want to live in a world where love is targeted or where it is celebrated; where people live in fear or in dignity?” – woorden van VN Secretaris Generaal, Ban Ki-moon.


De Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, jaarlijks op 17 mei, is een dag waarop LGBT-organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De dag is ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia).

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als “psychische aandoening" te boek.

IDAHOT is voortgekomen uit een nationale dag tegen homofobie die de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003 organiseerde, toen op 1 juni. Sinds 2005 wordt de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie ook in andere landen gevierd, steeds op 17 mei.
Het LGBT Platform Suriname herdenkt eveneens deze dag en staat stil bij het feit dat ook in Suriname LGBT individuen te maken hebben met verschillende vormen van haat en discriminatie. Het is dan meer dan op z’n plaats om hieraan de nodige aandacht te schenken door vooral informatie te brengen naar de gemeenschap.

Tegen deze achtergrond zal op zaterdag 17 Mei 2014 door het LGBT Platform Suriname een website worden gepresenteerd. Deze website zal informatie verschaffen over het werk van het Platform en de projecten die zij heeft uitgevoerd of op komst zijn. Daarnaast heeft de website op het gebied mensenrechten en LGBT veel informatie te bieden aan het grotere publiek. De website is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Ambassade en is bedoeld voor geheel Suriname. www.lgbtplatformsuriname.com zal op zaterdag 17 Mei 2014 om 16:00 officieel de lucht ingaan.

Het LGBT Platform is van mening dat ieder individu bij machte is om zelf een keus te maken over hoe zij omgaan met anderen. Het is daarom dat de dag van 17 mei in het kader van “gelijkheid begint bij ons allemaal” zal worden herdacht. Het Platform nodigt alle Surinamers alsook de gehele wereldgemeenschap uit om haar in deze lijn van denken, te volgen. Laten we vandaag beslissen: “willen we leven in een wereld waar liefde tussen mensen een doelwit is voor aanvallen of waar de liefde zegeviert? Waar mensen onderling in angst leven of waar we met z’n allen de menselijke waardigheid waarborgen?”

LGBT Platform Suriname
Advertenties