Succes ligt in verhuizing Seafood Industries Suriname
17 Feb 2014, 21:00
foto
Seafood Industries Suriname (SIS) verwerkt per dag zo'n 30 ton seabob garnalen. (Foto: Raoul Lith)


Om het succesverhaal van Seafood Industries Suriname NV (SIS) groter te maken, is het noodzakelijk dat het bedrijf naar een andere locatie gaat. Directie en aandeelhouders zijn het erover eens dat het doel dat zij voor ogen hadden met de oprichting van SIS, is bereikt.

De reden voor verhuizing is dat de haven steeds dichtslibt. “We geven elk jaar duizenden dollars uit om die haven open te houden,” zegt SIS-directeur Rudy Soerodimedjo aan Starnieuws. “Ik ben er voorstander van om te verhuizen en verder te investeren.” Hij wijst erop dat het uiteindelijk besluit voor verplaatsing van het bedrijf ligt bij de moedermaatschappij, de aandeelhouders en de overheid. SIS is vijftien jaar geleden opgezet als dochteronderneming van de Suriname American Industries Limited NV (Sail). Het is een parastataal bedrijf dat valt onder het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Onderdirecteur Visserij, Rene Lieveld, vindt ook dat het bedrijf moet verhuizen. Er komt een studie daarover die Proplan Consultancy gaat doen. “Zij moeten nagaan als Sail en SIS nog op een goed gelegen plek staan. Daarnaast moeten ze ook voorstellen aandragen.” Deze studie moet ook uitwijzen welke meerwaarde er moet worden toegevoegd aan de producten van deze bedrijven, stelt Lieveld. De pier van Sail is in slechte staat en kunnen er geen hysters meer op rijden. De onderdirecteur hoopt dat hij na een half jaar over de eerste voorstellen van de studie kan beschikken.

De plek waar het bedrijf nu staat aan de Anton Dragtenweg is volgens Soerodimedjo zuiver een horeca-locatie. Een optie voor een nieuwe locatie voor SIS is volgens hem de Centrale voor Vissershavens in Suriname NV (Cevihas). Ook al worden er nu investeringen gepleegd, zal dat geen zoden aan de dijk zetten. De SIS-directeur wil in de toekomst partnerschappen met buitenlandse bedrijven aangaan. “Wat we nodig hebben van zulke partners is knowhow en ze hebben een markt (kapitaal). Wij komen dan in met arbeid en de grondstoffen,” legt hij uit. SIS verwerkt per dag zo’n 30 ton seabob garnalen. Onderdirecteur Lieveld onthult dat Sail in de toekomst Red Snapper gaat produceren. “Maar dan moet het zodanig worden verwerkt, dat het panklaar is voor de consument.”


Raoul Lith
Advertenties