Ahmadali: Gevolgen uitblijven wetgeving decentralisatie funest
26 Oct 2013, 06:00
foto
Bas Ahmadali, directeur van het Decentralisatieproject DLGP.


De voorzitters en vertegenwoordigers van de 62 ressortraden zijn vrijdag geïnformeerd over de stand van zaken rond de decentralisatie. De managing director van het decentralisatieproject DLGP, Bas Ahmadali, heeft in bijzijn van minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling de gevolgen van het uitblijven van de decentralisatiewetgeving aangegeven. Vicepresident Robert Ameerali heeft het wetsontwerp decentralisatie nog niet op de agenda van de raad van ministers geplaatst.


Ahmadali heeft een 'quick scan' gemaakt over het functioneren van de ressortraadsleden en het ministerie van Regionale Ontwikkeling. In de wetgeving staat aangegeven dat de voor de districten begrote uitgaven door de ministeries moeten worden opgebracht. Dit is op basis van hun taakomschrijving. Op geen enkele begroting is er een post voor de financiering van de districtsbegroting, vanaf 1989. Sinds toen worden districtsbegrotingen ingediend, zoals geoperationaliseerd door DLGP.

Geen fondsen
Ondanks alle wettelijke inspanningen zijn er geen fondsen voor financiering van de districtsbegrotingen. Ahmadali benadrukt dat de wetsontwerpen om eigen inkomsten te genereren voor financiering van districtsbegrotingen vanaf 2008 gereed zijn, maar niet goedgekeurd zijn. Alle districten hebben hun eigen meerjaren districtsontwikkelingsprogramma’s, maar de wijze van financiering is onbekend. De Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) is bereid een vervolgprogramma te financieren. Voorwaarde is, dat de regering de wet districtsbelastingen en de wet Financiële Verhoudingen Staat en Districten tijdig goedkeurt.

Op de bijeenkomst in Lallarookh, die ook door diverse districtscommissarissen werd bijgewoond, hebben de ressortraadsleden instructies gekregen van medewerkers van Regionale Ontwikkeling over de opstelling van ressortplannen en -begrotingen.
Minister Betterson riep de ressortraden op om de wet te volgen als leidraad.
Ze moeten initiatieven blijven nemen om gemeenschapswerk te verrichten. Er worden meer initiatieven van hen verwacht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May