“Europarlementariërs hypocriet over Bouterse en amnestie”
27 Nov 2012, 12:00
foto
Carl Breeveld


Doe-parlementariër Carl Breeveld vindt de discussie die is ontstaan rond het gesprek tussen europarlementariërs en de oppositie een schandalige die niets te maken heeft met Suriname. Hij wijst er nadrukkelijk op dat de uitnodiging in eerste instantie is geweest naar alle ACP-parlementariërs om een gesprek te hebben met de oppositie. “ Ik ben in de eerste plaats dus niet daar geweest als oppositie maar als ACP. Ik vind het een uitermate rare politieke discussie.”

In de vergadering met de europarlementariërs heeft hij zijn mening dan ook niet onder stoelen of banken gestoken. Breeveld zegt aan Starnieuws dat tijdens de bijeenkomst de europarlementariërs hebben gevraagd wat de Surinaamse politici ervan vinden dat er een boycot was om de ACP-EU joint meeting in Paramaribo te houden, omdat Desi Bouterse de president van Suriname is. “Ik heb aangegeven dat het Europa is dat enorm veel waarde hecht aan democratie. We praten hier niet over Desi Bouterse, maar over een democratisch gekozen president van een soevereine staat. Jullie zouden de eersten moeten zijn om er geen punt van te maken. We praten over de functie,” liet Breeveld hen weten.

Hypocriet
Op vragen van de europarlementariërs heeft de Doe-parlementariër gezegd dat hij zelf geen voorstaander was van het aanpassen van de Amnestiewet in Suriname. “Maar ik heb ze erbij gezegd dat ik het ook niet correct, maar hypocriet vind dat de Nederlanders voor 60 jaar hun archieven rond de jaren tachtig gesloten houden. Dan vind ik het hypocriet als je begint te kletsen over amnestie”, zegt Breeveld. Op zijn opmerkingen heeft hij doodgewoon geen reactie gehad van de europarlementariërs.

“Ik heb er geen enkel probleem mee dat men mij het predikaat gaat opleggen dat ik Bouterse of coalitiegezind ben. In dit stadium kan dat predikaat mij niet deren. Het predikaat dat men mij moet geven is dat ik pro-Suriname ben en alle andere predikaten kunnen mij in deze fase als parlementariër gestolen worden”, zegt de Doe-leider ferm.