Mega-staking verlamt steden Argentinië
21 Nov 2012, 16:00
foto
Snelwegen bleven leeg nadat wegversperringen waren geplaatst op de belangrijkste toegangswegen. (Foto: Reuters)


De staking van twee van de grootste vakbonden van Argentinië hebben Buenos Aires en andere steden grotendeels verlamd. De meeste treinen en metrolijnen bleven gesloten, vluchten werden geannuleerd en er was weinig verkeer in de straten van de hoofdstad.

Het is de tweede grote staking in minder dan twee weken tegen de regering van Cristina Fernandez de Kirchner. De vakbonden eisen lagere belastingen en is er een algemene ontevredenheid over de economie. Ook maakt de samenleving zich zorgen over de stijgende criminaliteit en corruptie.

President Fernandez, die sinds 2007 aan de macht is, heeft na haar herverkiezing een jaar geleden haar populariteit zien instorten. De twee vakbonden, CGT en CTA, die tot het protest hebben opgeroepen, hebben onlangs hun steun aan de regering teruggetrokken. Het protest heeft bijval gekregen van de krachtige Argentijnse Agrarische Federatie, die de agrarische sector vertegenwoordigt.

"Het lijkt alsof het zondag is in Buenos Aires, met de cafes en de winkels open, maar met lege straten in het meestal overvolle centrale deel van de stad", zegt BBC –correspondent Vladimir Hernandez.

Groot succes
De vakbondsleiders hebben de staking al een groot succes genoemd. "Er zijn honderdduizenden werknemers in het hele land die een bericht verzenden naar een overheid die de ogen sluit voor ieder die het niet eens is met haar," zegt CTA-vakbondsleider Pablo Micheli.

Maar volgens de regering zijn de mensen alleen maar thuis gebleven als gevolg van de wegversperringen en stakersposten. "Gelukkig is de staking beperkt tot een paar gebieden in de hoofdstad, omdat de mensen in de rest van het land zoals gewoonlijk aan het werk zijn gegaan," zei president Fernandez in haar eerste reactie op de collectieve actie. Ze sprak tijdens een ceremonie in de stad San Pedro en stuurde een uitdagende boodschap naar haar critici. "Ik zal alles inzetten wat ik kan inzetten. Niemand zal mij intimideren: niet met dreigementen, niet met geweld.”

Rode kaart
Het onderliggende probleem is de hoge inflatie, zegt econoom Alan Cibils. Sommige economen zeggen dat de jaarlijkse inflatie in Argentinië is met 24%, veel hoger is dan het officiële percentage van 10%. De meeste vakbonden roepen op tot een grote stijging van het minimumloon en aanpassing van de inkomstenbelasting.

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds, heeft gedreigd Argentinië de “rode kaart” te geven als hij niet voor 17 december met betrouwbare inflatie en groei gegevens komt. De economische groei in Argentinië is gedaald van 9% in 2011 tot 2,2% dit jaar, zegt de Wereldbank.

Op 8 november marcheerden duizenden mensen in de straten van Buenos Aires in het grootste protest tot nu toe tegen de regering van president Fernandez.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April