Radika herdenkt in stilte gouden jubileum
09 Sep 2012, 23:00
foto
Roshnie Phoolmatie Debie Radhakishun-Ramlakhan. (Foto: René Gompers)


Radio Dihaat Ki Awaaz (Radika) heeft in stilte haar vijftigjarig bestaan zondag herdacht. De familie Radhakishun rouwt om de oudste zoon van het gezin, Mahindra, die in maart is overleden. Moeder Roshnie Radhakishun-Ramlakhan, de motor achter Radika (radio en tv), blikt terug op vijf decennia radio en sinds 1990 ook televisie.

Op 9 september 1962 begon Radika met de uitzending aan het Pad van Wanica, toen district Suriname. "Vandaar de naam 'dihaat', 'district'. Wij zijn een stem van het volk. Dat is heel belangrijk in een democratisch land. Het volk moet naar een medium kunnen gaan en vrijelijk zijn mening uiten. Wij hebben die ruimte al die jaren geboden aan de samenleving, vooral de mensen uit het district", vertelt mevrouw Radhakishun. Zij is veel dank verschuldigd aan iedereen die haar heeft ondersteund om het bedrijf in de lucht te houden.

Geen gemakkelijk missie
Een enorme klap kreeg het gezin te verwerken toen de medeoprichter van Radika, Shewh Shawh Radhakishun, in 1971 kwam te overlijden. Mw Radhakishun is met haar kinderen verder gegaan met het bedrijf. Mahindra nam de plaats in van de vader en stortte zich met hart en ziel in het bedrijf, waarin hij opgegroeid is.

Een absoluut dieptepunt in het gezin en voor het bedrijf was de brandstichting van Radika in opdracht van de militaire machthebbers op 7 december 1982. "Wij hebben moeten vluchten uit het land, want ons leven was niet meer veilig. Zonder iets zijn wij gevlucht. Weet u wat het betekent om van de ene op de andere dag straatarm te zijn, geen huis en haard te hebben en afhankelijk te zijn van anderen. Mijn zoon Mahindra is er nooit bovenop gekomen". De stem van mevrouw Radhakishun breekt bij het ophalen van de pijnlijke herinneringen.

Opnieuw begonnen
In 1987 keerde mevrouw Radhakishun terug naar Suriname, met Mahindra aan haar zijde. "Ik heb gezegd, al begin ik in een 'ondro oso' maar het radiostation zal weer te horen zijn. In 1990 was Radika weer in de lucht en er kwam ook een televisiestation bij. "Er moet nog meer gedaan worden, maar ik kan niet meer. Mijn kinderen en kleinkinderen zullen het overnemen. Het bedrijf zal zeker doorgaan, maar ik kan niet meer trekken", verzucht de radio-pionier.

"Ik heb steeds vrouwen aangemoedigd om te studeren. Mijn stelling is, je diploma is je eerste man. Als je trouwt en er gebeurt wat, moet je altijd terug kunnen vallen op je eerste man", legt mevrouw Radhakishun uit. Zij vindt dat een land zonder media ondenkbaar is. "Media moeten wel oprecht zijn en opkomen voor het belang van het volk. Er zijn goede voorbeelden van mensen die het werk integer doen. Je moet geen partijpolitiek bedrijven in dit beroep", zegt de media-directeur.
Zij heeft ook veel mooie en dankbare momenten meegemaakt in het beroep en kijkt niet alleen met verdriet maar ook met een glimlach terug. "Ik heb mijn bijdrage geleverd en heb nu rust nodig", lacht ze.
Advertenties