Minister Pinas wil negen miljoen SRD voor STS (update)
13 Jan 2012, 12:00
foto
Minister Falisie Pinas


Utrecht - Minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) wil negen miljoen SRD per jaar voor de Stichting Toerisme Suriname (STS). Momenteel heeft de STS drie miljoen SRD en moet met dit budget alles betalen. Ook de Vakantiebeurs die in Utrecht gehouden wordt, is hieruit bekostigd.

De bewindsman zegt dat STS op den duur zelfstandig moet worden en zichzelf moet kunnen bedruipen. De staat zou in dit geval geen subsidie meer hoeven te geven, omdat deze organisatie zelfstandig zou kunnen opereren. Pinas praat over voorstellen die gerealiseerd moeten worden, zodat de gelden binnengehaald kunnen worden. Volgens de bewindsman moet er veel binnen de toerismesector gerealiseerd worden.

Inkomsten
De TCT-minister praat over luchthaventaxes die naar de kas van STS zou moeten vloeien. Dit bedrag zou uit diverse sectoren gehaald kunnen worden. "Er wordt gedacht aan roomtaxes, STS wil evenredig meeverdienen aan de luchthaventaxes, financiële middelen die gepaard gaan met de vergunningen van de horeca bedrijven. Deze bedragen zouden moeten stromen naar de kas van STS", aldus Pinas.

De minister zegt dat er een masterplan opgesteld wordt om veel op het gebied van toerisme mogelijk te maken. Dit plan gaat tot 2030, de projecten zijn uitgesmeerd over meer dan 20 jaren. Het tweede helft van dit jaar zal dit plan aan het parlement gepresenteerd worden.

Investering nodig
Pinas merkt op dat de sector goed ontwikkeld moet worden en meer inkomsten moeten worden gegenereerd. Ook andere sectoren zullen hier profijt aan hebben. Om deze sector goed te ontwikkelen moet er gewerkt worden aan productontwikkeling om de sector aantrekkelijk te maken.

Er moet geïnvesteerd worden in educatie en data collectie, human capital. Meerdere markten moeten aangedaan worden om Suriname in zijn algemeen en vooral ook de districten te belichten. Deze komen niet aan bod waardoor toeristen weinig informatie hebben over de verschillende districten.

Wanita Ramnath
Advertenties