Column: Verkiezingen evalueren
Kiezers zijn echter wat kritischer over het totale verkiezingsgebeuren. Zo vinden velen het objectiever wanneer personen die diensten willen verlenen op stembureaus of als colporteur of anderszins invulling willen geven aan taken die de verkiezing betreffen – door politieke partijen worden voorgedragen, dan wanneer deze personen online solliciteren voor deze functies. Bij elke verkiezing wordt er een beroep gedaan op de organisatoren van de verkiezingen (lees: de regering) om een eind te maken aan frauduleuze handelingen tijdens het verkiezingsproces. Zeker moet dat met wortel en tak worden uitgeroeid, zoals ik in mijn vorige column betoogde. Wij weten echter dat de negatieve vindingrijkheid van sommige burgers onuitputtelijk is. Als wij de geruchtenmachine mogen geloven, dan schijnt het doel van het plegen van malversaties in onze dagen niet primair bedoeld te zijn om een voordeel voor de eigen partij uit de bus te halen, maar vooral om andere partijen schade te berokkenen.
Er is steeds meer kritiek op het feit dat zittende regeringen de verkiezingen organiseren, terwijl leden van die regeringen behoren tot politieke partijen die zelf ook deelnemen aan de verkiezingen. Dit is zeker niet bevorderlijk voor de objectiviteit c.q. de geloofwaardigheid. Zie daar de noodzaak voor het instellen van een Onafhankelijke Verkiezingsautoriteit, waar al jaren om gevraagd wordt. Aangezien wij Surinamers gewone mensen van vlees en bloed zijn, verbaast het mij niet dat er hier en daar wat misgaat, maar misschien geeft het de burger moed als we in gedachten nemen dat we ook eens andere tijden hebben gekend. Tijden waarbij – onder andere – het tellen van de stemmen consequent plaatsvond op de dag na de stemming. Alle stembussen, met daarin de ingevulde stembiljetten, moesten toen op een aangegeven locatie ‘overnachten’. Legio zijn de verhalen van wat politieke anansi's of politieke slimmeriken – maar eigenlijk politieke knoeiers – in staat waren te doen. Glimlachend dan wel schouderophalend ging men – in die dagen – aan die verhalen voorbij. Gelukkig hebben wij die tijden achter ons gelaten.
Bij opeenvolgende verkiezingen werd de uitslag meestal algemeen aanvaard, met uitzondering van soms één of enkele partijen. Na hooguit wat binnensmonds gemor of gemurmel ging ook die partij, dan wel die partijen, uiteindelijk akkoord met de uitslag.
Ir. Lothar Boksteen, die jarenlang voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau is geweest en ook kort voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, zegt steeds weer dat op weg naar de verkiezingen en tijdens de verkiezingen veel geklaagd wordt over onvolkomenheden van het verkiezingssysteem. Maar is de uitslag eenmaal bekend, dan wordt alles weer opgeborgen tot de volgende verkiezingen, om dan weer te beginnen met aangeven wat er niet klopt.
Het lijkt mij dat op basis hiervan besloten moet worden dat een van de laatste activiteiten van de zittende regering, dan wel een van de eerste van de aantredende regering, het organiseren van een workshop is waarbij alle relevante actoren van de verkiezingen van gedachten moeten wisselen en een diepgaande analyse en evaluatie van de afgelopen verkiezingen moet worden gemaakt. Deze workshop, waarop alle geïdentificeerde knelpunten en onvolkomenheden van de verkiezingen aan de orde moeten worden gesteld, mag langer dan één dag duren. Uiteraard mag worden verwacht dat ook de nodige oplossingen zullen worden aangedragen.
Op weg naar 50 jaar Srefidensi zou het van een volwassen wordende natie mogen worden verwacht dat het constante ‘klagen’ wordt omgezet in het aandragen van oplossingen en het stellen van daden.
Hans Breeveld
Vandaag
-
10:11
Gezin gekneveld bij brute overval
-
09:27
Kan Suriname kiezen tussen China en de VS?
-
07:31
Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
-
05:33
Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
-
03:47
China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
-
02:45
Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
-
00:48
Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
-
00:00
Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden
Gisteren
- Open brief aan het nieuwe parlement
- Dodental in Texas stijgt na verwoestende overstromingen
- Somohardjo niet bang voor strafrechtelijk onderzoek CLAD-rapport door pg
- Hess trekt zich terug uit Blok 59 in Surinaams zeegebied
- De waarheid, de werkelijkheid en de leugen
- Betalingsregeling en schuldenkwijtschelding voor radio- en tv-sector
- Personeel CBvS voert prikactie: Eist duidelijkheid over cao-onderhandelingen
- Eenheid van kabinetsbeleid grootste uitdaging regering-Simons
- Santokhi wordt Assembleelid na presidentschap
- Wisselvallig weer vandaag: vochtig en warm
- Trumps deadline voor invoertarieven: Wat betekent dit voor de wereldhandel?
- Column: De pers is geen vijand, maar waakhond van de democratie
- Padieboeren eisen terstond uitbetaling achterstallige subsidiegelden
Eergisteren
- Santokhi en Simons voeren overleg over soepele machtsoverdracht
- Ex-man valt vrouw aan met houwer en pleegt daarna suïcide
- Petronas voegt Roystonea-2 toe aan offshore boorcampagne in Suriname
- Brics-landen wijzen 'anti-Amerikaanse' beschuldiging van Trump af
- Man brengt vrouw levensbedreigende kapverwondingen toe
- Politie zoekt Furjel Leandro Simons voor betrokkenheid drugshandel
- Na verkiezing van met inheemse kalmte licht uitstralende ‘Tante Jenny’:
- VHP zal nieuwe regering opbouwend maar kritisch ondersteunen
- Adhin: Simons en Rusland krijgen volledige parlementaire steun
- Ook vandaag regen en onweersbuien
- Rusland: Vp-schap is geen beloning, maar een opdracht voor Suriname
- Column: Waar aasgieren regeren en reigers waken
- Simons: Presidentschap is geen beloning, maar werk