Column: Verkiezingen evalueren
Kiezers zijn echter wat kritischer over het totale verkiezingsgebeuren. Zo vinden velen het objectiever wanneer personen die diensten willen verlenen op stembureaus of als colporteur of anderszins invulling willen geven aan taken die de verkiezing betreffen – door politieke partijen worden voorgedragen, dan wanneer deze personen online solliciteren voor deze functies. Bij elke verkiezing wordt er een beroep gedaan op de organisatoren van de verkiezingen (lees: de regering) om een eind te maken aan frauduleuze handelingen tijdens het verkiezingsproces. Zeker moet dat met wortel en tak worden uitgeroeid, zoals ik in mijn vorige column betoogde. Wij weten echter dat de negatieve vindingrijkheid van sommige burgers onuitputtelijk is. Als wij de geruchtenmachine mogen geloven, dan schijnt het doel van het plegen van malversaties in onze dagen niet primair bedoeld te zijn om een voordeel voor de eigen partij uit de bus te halen, maar vooral om andere partijen schade te berokkenen.
Er is steeds meer kritiek op het feit dat zittende regeringen de verkiezingen organiseren, terwijl leden van die regeringen behoren tot politieke partijen die zelf ook deelnemen aan de verkiezingen. Dit is zeker niet bevorderlijk voor de objectiviteit c.q. de geloofwaardigheid. Zie daar de noodzaak voor het instellen van een Onafhankelijke Verkiezingsautoriteit, waar al jaren om gevraagd wordt. Aangezien wij Surinamers gewone mensen van vlees en bloed zijn, verbaast het mij niet dat er hier en daar wat misgaat, maar misschien geeft het de burger moed als we in gedachten nemen dat we ook eens andere tijden hebben gekend. Tijden waarbij – onder andere – het tellen van de stemmen consequent plaatsvond op de dag na de stemming. Alle stembussen, met daarin de ingevulde stembiljetten, moesten toen op een aangegeven locatie ‘overnachten’. Legio zijn de verhalen van wat politieke anansi's of politieke slimmeriken – maar eigenlijk politieke knoeiers – in staat waren te doen. Glimlachend dan wel schouderophalend ging men – in die dagen – aan die verhalen voorbij. Gelukkig hebben wij die tijden achter ons gelaten.
Bij opeenvolgende verkiezingen werd de uitslag meestal algemeen aanvaard, met uitzondering van soms één of enkele partijen. Na hooguit wat binnensmonds gemor of gemurmel ging ook die partij, dan wel die partijen, uiteindelijk akkoord met de uitslag.
Ir. Lothar Boksteen, die jarenlang voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau is geweest en ook kort voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, zegt steeds weer dat op weg naar de verkiezingen en tijdens de verkiezingen veel geklaagd wordt over onvolkomenheden van het verkiezingssysteem. Maar is de uitslag eenmaal bekend, dan wordt alles weer opgeborgen tot de volgende verkiezingen, om dan weer te beginnen met aangeven wat er niet klopt.
Het lijkt mij dat op basis hiervan besloten moet worden dat een van de laatste activiteiten van de zittende regering, dan wel een van de eerste van de aantredende regering, het organiseren van een workshop is waarbij alle relevante actoren van de verkiezingen van gedachten moeten wisselen en een diepgaande analyse en evaluatie van de afgelopen verkiezingen moet worden gemaakt. Deze workshop, waarop alle geïdentificeerde knelpunten en onvolkomenheden van de verkiezingen aan de orde moeten worden gesteld, mag langer dan één dag duren. Uiteraard mag worden verwacht dat ook de nodige oplossingen zullen worden aangedragen.
Op weg naar 50 jaar Srefidensi zou het van een volwassen wordende natie mogen worden verwacht dat het constante ‘klagen’ wordt omgezet in het aandragen van oplossingen en het stellen van daden.
Hans Breeveld
Vandaag
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie