Bezolding president teruggedraaid naar 4x directeur
De heftige kritiek in De Nationale Assemblee en de reacties van het publiek hebben blijkbaar ertoe geleid dat de bezoldiging van de drie machten naar beneden is bijgesteld. De bezoldiging van de president is van SRD 170.000 teruggebracht naar 4 x een departementsdirecteur. De huidige koppeling is gehandhaafd. Dit houdt in dat het 'basissalaris' van de president neerkomt op 4 x SRD 32.591 afgerond SRD 130.000. De initiatiefnemers Genevievre Jordan (ABOP) en Asis Gajadien (VHP) voerden aan dat er een verdere studie nodig is om de uiteindelijke bezoldiging vast te stellen voor de drie machten. De wet zal niet gelden voor de huidige samenstelling van de regering en De Nationale Assemblee, maar voor degenen die na de verkiezing van mei 2025 worden gekozen.
Tijdens de vergadering zijn dinsdagmiddag diverse wijzigingen aangebracht door de initiatiefnemers. Oppositieleden zijn ontevreden over dat de bedragen niet zijn uitgewerkt. Volgens de initiatiefnemers gaat het om synchronisatie van de drie machten, terwijl de nieuwe wetten ook ervoor zullen zorgen dat de Staat minder zal uitgeven. Zo worden dubbele functies van Assembleeleden bij de overheid uitgesloten, terwijl de pensioengerechtigde leeftijd niet meer bij 55 jaar maar bij 60 jaar zal ingaan. Ook worden ministers en hun gezinnen niet voor het hele leven verzorgd. Eveneens wordt uitgesloten dat een gewezen minister opteert voor de directeursfunctie en een Assembleelid voor beleidsadviseur.
NDP fractieleider Rabin Parmessar, fractiegenoot Stephen Tsang, BEP fractieleider Ronny Asabina en NPS fractievoorzitter Gregory Rusland vroegen om een verdere onderbouwing en uitrekenen van de kosten. Zij voerden aan dat er nog steeds sprake is van forse verhogingen. "De zoveel ingrijpende wijzigingen geven aan dat wetgeving slecht is voorbereid. Het verhogen naar SRD 80.000 eerst, vervolgens ad hoc naar SRD 170.000 en na heftige kritiek terugbrengen naar 4x departementsdirecteur salaris, geeft mijns inziens duidelijk de intentie van zelfverrijking aan", stelde Tsang. Hij voerde aan dat het nog steeds gaat om forse verhoging en verdubbeling van de bezoldiging van Assembleeleden, terwijl ambtenaren het moeten doen met een lousy 20% verhoging.
Rusland voerde aan dat de vele wijzigingen die zijn aangebracht in de vier wetsontwerpen overzichtelijk moeten worden gepresenteerd. "Wat kost het systeem nu en wat kost het bij het gewijzigde?" wilde hij weten. Als het om bezuinigingen gaat, moet dat met cijfers worden aangetoond. Wat gaat het nieuwe systeem kosten? Aangetoond moet worden volgens Rusland of het inderdaad gaat om bezuinigingen. Er moet duidelijkheid komen voor de belastingbetaler.
Asabina merkte op dat het niet alleen gaat om synchronisatie van de drie machten, maar het gaat ook om primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Hij vroeg zich af of met de nieuwe wetten het doel niet wordt voorbijgestreefd. Er zijn deskundigen nodig op het gebied van human resource management en loonverhoudingen om zaken door te rekenen. Hij pleitte net als diverse andere oppositieleden voor meer ruimte om de wijzigingen door te kunnen nemen en ze te bestuderen. Uiteindelijk werd rond 20.00 uur de vergadering na de tweede ronde voor het parlement verdaagd tot nader order.
Vandaag
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie