Staatshoofd in VN: Hervorming mondiaal systeem nodig
President Chan Santokhi pleit voor inclusiviteit en hervorming van het mondiale systeem. Hij benadrukte op het wereldforum woensdag in zijn toespraak tot de 79e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de urgentie van klimaatactie en de noodzaak van hervormingen binnen internationale financiële instellingen om de doelen van duurzame ontwikkeling te bereiken. Hij vroeg de wereld ook om solidariteit voor Haïti en Cuba.
Het staatshoofd schetste de uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd, waaronder politieke crises, toenemende ongelijkheid en milieuproblemen. Het staatshoofd gaf aan dat het huidige mondiale stelsel kwetsbaar is en behoefte heeft aan hervorming.“We zien echter dat de wereld momenteel wordt gekenmerkt door een complexe politieke en veiligheidscrisis, die ons mondiale multilaterale kader van collectieve solidariteit, internationaal recht en respect voor humanitair recht verzwakt.”
Er zijn hervormingen nodig binnen het internationale financiële stelsel, waarbij hij de Multidimensional Vulnerability Index benadrukte als een belangrijke maatstaf om de kwetsbaarheden van kleine eilandstaten en kustlanden beter in kaart te brengen. Santokhi pleit ervoor om deze index op te nemen in de werkzaamheden van internationale instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. “De huidige financiële structuren houden geen rekening met de realiteit van landen zoals Suriname”, stelde Santokhi. Hij wees daarbij ook op de belemmeringen die worden veroorzaakt door internationale banken die zich terugtrekken uit ontwikkelingslanden, een fenomeen bekend als ‘de-risking’. Volgens hem belemmert dit de ontwikkeling en moet het dringend worden aangepakt.
Klimaatverandering was een ander indringend thema in de toespraak van Santokhi. Hij waarschuwde dat de huidige klimaatmaatregelen niet voldoende zijn en dat de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen nog steeds stijgt. “Zullen wij tijdens COP 29 in Azerbeidzjan loze beloften en toezeggingen herhalen, of zullen we beslissende stappen nemen om deze planeet te redden? De president accentueerde de bijzondere positie van Suriname als een van de weinige koolstofnegatieve landen ter wereld. Hij stelde dat het land, ondanks zijn bewuste keuze om ontbossing te beperken, onvoldoende compensatie ontvangt voor de economische opofferingen die het maakt om het milieu te beschermen.
Solidariteit met Haïti en Cuba
“Het is belangrijk om geen landen of gemeenschappen uit te sluiten van internationale steun en samenwerking.” De president riep op tot meer internationale solidariteit met Haïti en tot de opheffing van het economische embargo tegen Cuba. Hij is voorstander van een grotere betrokkenheid van de internationale gemeenschap bij de aanhoudende humanitaire- en veiligheidscrisis in Haïti. De president prees de inspanningen van de Caricom om een routekaart voor vrije en eerlijke verkiezingen in Haïti te ontwikkelen. “Haïti mag niet alleen worden gelaten. ‘Haïti-moeheid’ is geen optie.” Daarnaast herhaalde het staatshoofd zijn oproep om het decennialange economische embargo tegen Cuba op te heffen. Hij noemde dit een noodzakelijke stap om de inclusieve benadering van de Verenigde Naties te weerspiegelen. Volgens hem zou de opheffing van het embargo een belangrijk signaal zijn dat de internationale gemeenschap bereid is om elk land te betrekken bij economische en politieke samenwerking, meldt de Communicatiedienst Suriname.
President Santokhi benadrukte dat de Verenigde Naties trouw moet blijven aan haar idealen van vrede, welvaart en menselijke waardigheid. “Samen moeten we ervoor zorgen dat geen enkele natie, geen enkele gemeenschap, geen enkel individu wordt uitgesloten van de belofte voor vrede, welvaart en waardigheid. “Laten we trouw blijven aan de geest van één voor allen, allen voor één.”
Vandaag
-
08:50
SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
-
06:52
Wat moet er veranderen?
-
04:54
Regen en onweer op Moederdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
-
00:58
Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
-
00:00
Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning