Beryl laat miljoenen zonder stroom in Texas
08 Jul, 20:46
foto
Puin en overstromingswater van orkaan Beryl bedekken de hoofdweg in Surfside Beach, Texas. (Foto: Reuters)


Minstens drie mensen zijn omgekomen toen orkaan Beryl over het zuidoosten van Texas raasde, waardoor de stroom voor meer dan twee miljoen mensen uitviel. De orkaan bracht zware regen en hevige windstoten met zich mee.

Toen Beryl maandagochtend Texas voor het eerst trof, landde het als een orkaan van categorie 1, maar is sindsdien gedegradeerd tot een tropische storm.

Ambtenaren hebben gewaarschuwd voor verwoestende winden, tot 38 cm regen en 'levensbedreigende' stormvloeden.

Ruim 1.300 vluchten op de grootste luchthaven van Houston zijn geannuleerd.

Het kantoor van de gouverneur van de deelstaat heeft er herhaaldelijk bij de inwoners op aangedrongen de storm, die dagen daarvoor in het Caribisch gebied minstens tien doden veroorzaakte, niet te onderschatten.

In Texas stierf een 53-jarige man nadat de wind de elektriciteitskabels had neergehaald en een boom tegen zijn huis in Harris County had gestoten, waardoor zijn dak instortte.

In dezelfde provincie, die delen van Houston omvat, werd ook een 74-jarige vrouw dood gemeld nadat een boom door het dak van haar huis was gevallen. De politie werd gewaarschuwd door de kleindochter van de vrouw. Een derde persoon verdronk volgens de autoriteiten.

Maandag was de politie in een buitenwijk van Houston al begonnen met het uitvoeren van waterreddingsacties terwijl de orkaan de deelstaat bleef beuken.

Volgens de Amerikaanse voorspeller AccuWeather zijn dit soort orkanen in Texas in juli tamelijk zeldzaam.

Houston is een laaggelegen kuststad, waardoor deze gevoelig is voor overstromingen.

Aanhoudende windsnelheden in de omgeving van Houston bereikten 120 km/u  met windstoten tot 140 km/u. Hevige regenval en plotselinge overstromingen hebben zich ook voorgedaan in gebieden waar in slechts een paar uur centimeters regen viel.

Verwacht wordt dat de storm aan kracht zal inboeten naarmate hij geleidelijk verder noord-noordoost beweegt, maar plotselinge overstromingen en hevige regen blijven een risico.

Volgens poweroutage.us zitten ruim 2,7 miljoen klanten in Texas sinds maandagmiddag zonder stroom.

Op Bush Intercontinental Airport, de grootste luchthaven van Houston, werden volgens flightaware.com 1.097 vluchten geannuleerd.

Terwijl de storm langs Houston raasde, werden tornadowaarschuwingen afgegeven voor tientallen andere provincies in Texas op zijn pad, waaronder een paar provincies in Louisiana.

"Zoek nu dekking!" waarschuwde de National Weather Service in zijn weerupdate rond 13.00 uur lokale tijd in hoofdletters voor inwoners van de Northeastern Beauregard Parish in Louisiana. "Ga naar een binnenkamer op de laagste verdieping van een stevig gebouw. ​​Vermijd ramen."

Eerder vaardigde de stad Galveston, ten zuidoosten van Houston, een vrijwillig evacuatiebevel uit voor sommige gebieden. Er werd voorspeld dat stormvloeden in het Galveston-gebied 1,20 tot 1,8 meter boven de grond zouden reiken.

In Surfside Beach plaatste de politie een foto van het water dat boven het onderste deel van de deur van een vrachtwagen uitstak, meer dan een meter boven de grond.

De directeur van het Amerikaanse National Hurricane Center, Michael Brennan, heeft degenen die in het pad van Beryl leven gewaarschuwd om een ​​veilige plek te vinden waar ze maandag kunnen blijven "aangezien er gevaarlijke omstandigheden zullen blijven bestaan, zelfs nadat het centrum van Beryl er doorheen trekt".

"Er is een zeer aanzienlijk risico op plotselinge overstromingen aan de Golfkust van Texas, het oosten van Texas en de regio ArkaTex (Arkansas-Texas)."

"Negeer deze zeer ernstige storm niet", drong waarnemend gouverneur Dan Patrick aan.

De havens van Corpus Christi, Houston, Galveston, Freeport en Texas City zijn allemaal gesloten, wat betekent dat er een tijdelijke stopzetting van de export kan komen. Alle scheepsbewegingen en vrachtactiviteiten zijn beperkt.

Refugio County, ten noorden van Galveston, heeft zaterdag een verplichte evacuatie uitgevaardigd, waarbij de beperkte capaciteit van het personeel van de hulpdiensten, het vakantieverkeer van 4 juli en de verzwakte infrastructuur van het gebied door orkaan Harvey in 2017 als redenen worden genoemd.

Nueces County gaf ondertussen opdracht tot de verplichte evacuatie van bezoekers en moedigde de lokale bevolking sterk aan om ook te vertrekken.

Meer dan 2.000 hulpverleners zijn gereed gemaakt om de nasleep van Beryl aan te pakken, kondigde  Patrick aan, waaronder leden van de Texas National Guard.

Beryl zal naar verwachting later deze week naar het oosten trekken, dwars door de centrale staten van Amerika, inclusief Mississippi. Daarbij zal het waarschijnlijk Midden- en West-Texas overslaan, gebieden die momenteel te kampen hebben met matige tot ernstige droogte.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July