Column: Hoe ethisch is de Athletics Integrity Unit?
Op verschillende terreinen proberen vele mensen via korte routes (short cuts) succesvol te zijn, ook al houdt het in dat fasen in de ontwikkeling worden overgeslagen. In de sport is dat niet anders. Sporters doen er alles aan om de hoofdprijs te winnen, soms gebeurt dat zelfs door gebruik van ongeoorloofde middelen. In het ergste geval wordt de gezondheid op de lange termijn geriskeerd voor kortstondige eer en roem. Soms komt men ermee weg, maar in veel gevallen valt men door de mand. Alle prestaties die herleid kunnen worden tot het gebruik van het ongeoorloofd middel, worden dan vervallen verklaard. Deze maatregel is begrijpelijk en valt toe te juichen, omdat een sporter die gebruik maakt van verboden stimulerende middelen blijk geeft van egoïsme en gebrek aan respect voor anderen (sporters, de organisatie, vertegenwoordigend land, etc.).
Wanneer een sporter over de schreef gaat en zich inderdaad bezondigd aan verboden stimulerende middelen, wordt deze na betrapt te zijn, voor een bepaalde tijdsduur gestraft door een ethische commissie. De ethische commissie moet er dus voor waken dat er afbreuk wordt gedaan aan de moraal (normen en waarden) in de sport. Om de moraal te bewaken, worden vooral sporters die goede prestaties leveren, geregeld onderworpen aan dopingcontroles. Bij zo een controle worden urinemonsters en soms bloedmonsters afgenomen van die bewuste sporter. De controle kan geschieden tijdens een competitie, maar ook buiten competities. Sporters worden dus vrijwel constant in de gaten gehouden om oneerlijke competities te voorkomen. Het optreden van een ethische commissie valt over het algemeen toe te juichen.
Maar wat als een sporter buiten zijn schuld om toch positief getest wordt, omdat hij uit onwetendheid iets gebruikt heeft dat als veilig is bestempeld door een gezaghebbend bedrijf? Onlangs is Suriname in de persoon van Issamade (Issam) Asinga geconfronteerd met een veroordeling wegens doping. Van meet af aan hebben de atleet en zijn omgeving ten stelligste ontkend ook maar enig aandeel te hebben gehad aan het gebruik van doping. Desondanks zijn hem zware sancties opgelegd door de ethische commissie. De straf kan gezien de omstandigheden waaronder het een en ander heeft plaatsgevonden, gerust buitenproportioneel genoemd worden. Behalve dat prijzen en onderscheidingen hem werden ontnomen, heeft hij ook een verbod om gedurende bepaalde tijd te trainen. Een straf zou moeten dienen als correctiemiddel, maar in het geval van deze jeugdige atleet heeft het er veel van dat de straf bedoeld is om hem mentaal kapot te maken. Gelukkig stelt hij er alles aan te zullen doen om sterk te blijven.
Op een belegde persconferentie hier te lande heeft Asinga uit de doeken gedaan dat de positieve uitslag vermoedelijk te maken heeft met het nuttigen van een product van gigant Gatorade, dat hem cadeau gegeven is bij zijn uitverkiezing als atleet van het jaar. Het bedrijf zou ten onrechte de indruk hebben gewekt dat de producten gecertificeerd en dus veilig voor gebruik waren. Deze informatie werd naar verluidt later bevestigd door een gezaghebbende instantie in de Verenigde Staten van Amerika. Moet de jeugdige atleet boeten voor deze blunder van het gerenommeerde bedrijf of moet juist het bedrijf instaan voor het laakbaar gedrag? Zou de ethische commissie deze omstandigheden niet grondig moeten onderzoeken en de daadwerkelijke schuldige straffen? Uit het verdere verloop van deze zaak zal blijken hoe ethisch de ethische commissie is.
Mireille Hoepel
Vandaag
-
12:43
Para Farmer Field School stimuleert landbouwondernemerschap
-
10:45
Suriname en VS sluiten jungletraining succesvol af
-
08:47
Wie heeft de macht werkelijk in handen?
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie