Argentinië voert politieke druk op Venezuela op
13 May, 13:17
foto
De Venezolaanse oppositieleider Maria Corina Machado kijkt toe terwijl ze de media toespreekt, in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


De Argentijnse regering is van plan de druk op Venezuela op te voeren om veilige doorgang te verlenen aan zes oppositiemedewerkers die hun toevlucht hadden gezocht in de ambassade in Caracas, zeiden officiële bronnen, eraan toevoegend dat ze fysiek gevaar liepen als ze het land niet verlaten.

Twee hoge Argentijnse functionarissen vertelden vorige week aan Reuters dat de regering van president Nicolas Maduro, die ernaar heeft gestreefd politieke rivalen de kop in te drukken in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in juli, was teruggekomen op de beloften om de zes het land veilig te laten verlaten.

In maart vroegen assistenten van de Venezolaanse oppositieleider María Corina Machado asiel aan bij de Argentijnse ambassade in Caracas, nadat een plaatselijke aanklager arrestatiebevelen tegen hen had uitgevaardigd wegens samenzwering. Machado, die alle beschuldigingen van wangedrag door haar team heeft ontkend, mocht zich niet kandidaat stellen voor de komende verkiezingen, ondanks dat ze koploper was in de peilingen.

De regering van Maduro gaat achter politieke oppositiekandidaten aan, waaronder Machado, ondanks de vorig jaar ondertekende verkiezingstoezeggingen, een trend die ertoe leidde dat Washington in april opnieuw brede oliesancties oplegde.

In april meldde Reuters, onder verwijzing naar een Venezolaanse officiële bron, dat de socialistische regering van Maduro zou toestaan dat de zes assistenten veilig zouden vertrekken om naar Buenos Aires te reizen.

Senior Argentijnse bronnen van de regering van president Javier Milei vertelden echter aan Reuters dat een dergelijke concessie nooit is verleend. "Venezuela geeft geen vrijgeleidepassen uit, het houdt zich niet aan wat is overeengekomen of aan de Conventie inzake Diplomatiek Asiel (1954)", zei een van de bronnen, een ambtenaar van het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"In de officiële Argentijnse residentie in Caracas zit het voltallige Machado-campagnebureau, die politiek vervolgd worden", voegde de persoon eraan toe en vroeg om niet bij naam genoemd te worden. "Ze moeten Caracas verlaten omdat hun fysieke integriteit in gevaar is."

De Argentijnse opmerkingen, die voorheen niet werden gerapporteerd, markeren een belangrijke verharding van de toon in de ambassadekwestie van het land tegen Maduro, waardoor diplomatieke druk op hem wordt uitgeoefend slechts enkele maanden voor de controversiële verkiezingen van het olierijke land.

Een derde Venezolaanse bron met kennis van de zaak zei dat ze verwachtten dat Argentinië deze week een aanzienlijke en meer publieke druk op de zaak zou uitoefenen, met als doel meer regionale druk op Caracas uit te oefenen.

"Het is waarschijnlijk dat andere landen zich binnenkort zullen gaan uitspreken en vragen om een oplossing voor deze kwestie", voegde de eerste bron van de Argentijnse regering eraan toe.

Een tweede Argentijnse regeringsfunctionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei dat het land verwachtte dat de regio "respect van Venezuela zou eisen en dat deze de Conventie zou naleven".

"Venezuela moet zonder voorwaarden vrijgeleidepassen afgeven, zodat de zes asielzoekers de residentie kunnen verlaten."
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May