Franse ambassadeur ondersteunt kwikvrije goudwinning
23 Apr, 16:58
foto
De Franse ambassadeur Nicolas de Bouillane de Lacoste.


De Franse ambassadeur Nicolas de Bouillane de Lacoste ondersteunt het project om op milieuvriendelijke wijze goud te winnen door klein mijnbouwers. Afgelopen week was er een demonstratie in Brokopondo, waarbij ook een trainingscentrum in gebruik is genomen. De weg die Suriname is opgegaan door alternatieve mogelijkheden te zoeken zodat het gebruik van kwik volledig verbannen kan worden en technologische innovaties plaatsvinden om goud te ontginnen, noemt de ambassadeur geweldig.

Dit model is niet nieuw, merkt de diplomaat op in gesprek met Starnieuws. In Frans-Guyana wordt dit systeem al toegepast. Hij onderstreept dat de klein mijnbouw  op de een of andere dag niet verboden kan worden, maar de regulering is van belang. De ambassadeur geeft aan dat beide landen naar betere en geavanceerde mogelijkheden moeten kijken voor alternatieven binnen deze sector die weinig negatieve  impact hebben voor het milieu en de samenleving.

De diplomatieke banden tussen Suriname en Frankrijk dateren vanaf augustus 1976. Ongeveer een derde deel van de bevolking van Frans-Guyana is van Surinaamse komaf. Het gaat om ruim 90 duizend personen. Duizenden mensen van Suriname en Frans-Guyana gaan over en weer. Het consulaat van Suriname in Cayenne werd in 1985 geopend en de hulppost te Saint-Laurent dateert van 2003. 

De ordehandhavingsinstituten van beide landen - de politie, militaire politie, militairen, en douane ontmoeten elkaar frequent voor regulier overleg. Er worden ook gezamenlijke patrouilles uitgevoerd op de Marowijnerivier. Volgens De Lacoste is er sprake van een intensieve dialoog tussen de twee bevriende naties en ook een goede diplomatieke samenwerking. Ook op het gebied van het reguleren en ordenen van de kleinschalige goudsector werken Suriname en Frankrijk samen.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May