Caribische ambassadeur roept op tot oprichting slavernijtribunaal
17 Apr, 13:37
foto
Een VN-vlag zwaait buiten het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Genève, Zwitserland. (Foto: Reuters)


Een Caribische ambassadeur op hoog niveau zei woensdag dat het van cruciaal belang is om een nieuw internationaal speciaal tribunaal op te richten om herstelbetalingen te eisen voor de trans-Atlantische slavernij en de erfenissen daarvan in de huidige samenleving.

Reuters meldde eerder deze maand dat de steun onder Afrikaanse en Caribische landen groeide voor de oprichting van een dergelijk tribunaal voor wreedheden die teruggaan tot de trans-Atlantische slavernij.

Ruim vier eeuwen lang werden minstens 12,5 miljoen Afrikanen ontvoerd, duizenden kilometers gedwongen vervoerd door voornamelijk Europese schepen en kooplieden en als slaaf verkocht.

David Comissiong, de ambassadeur van Barbados bij de Caribische Gemeenschap (Caricom) en een bekend pleitbezorger voor herstelbetalingen, zei dat een tribunaal nodig was omdat er geen internationaal gerechtshof was dat goed was toegerust om schadeclaims van een dergelijke omvang en complexiteit te behandelen.

Comissiong sprak tijdens de derde sessie van het Permanente Forum voor Mensen van Afrikaanse Afkomst (PFPAD) in Genève. De PFPAD stelde vorig jaar aanvankelijk de oprichting van het tribunaal voor.

Hij zei dat het tribunaal een "positieve beslissing" zou vereisen van de Algemene Vergadering van de VN, het belangrijkste beleidsvormende orgaan van de organisatie.
'Laten we besluiten het internationale belangenbehartigingswerk in te zetten om de oprichting van deze cruciale instelling bij de Algemene Vergadering van de VN met succes tot stand te brengen', voegde hij eraan toe. "Laten we ons allemaal rond het forum verzamelen en dit laten gebeuren."

Tijdens de sessie herhaalden vertegenwoordigers van andere landen, zoals Guyana en Venezuela, de oproep van de Comissiong.

In een videoboodschap bij de opening van de PFPAD-sessie op dinsdag herhaalde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres dat racisme gebaseerd is op eeuwen van slavernij en kolonialisme. Hij zei dat herstelbetalingen deel moeten uitmaken van de inspanningen om dit probleem aan te pakken.

Het idee om herstelbetalingen te doen of op andere wijze schadeloos te stellen voor de trans-Atlantische slavernij kent een lange geschiedenis en blijft diep omstreden, maar wint wereldwijd aan kracht.

Zelfs aanhangers van het tribunaal erkennen dat de oprichting ervan niet eenvoudig zal zijn. Hindernissen zijn onder meer het verkrijgen van de medewerking van landen die betrokken waren bij de trans-Atlantische slavernij en de juridische complexiteit van het vinden van verantwoordelijke partijen en het bepalen van oplossingen.
Advertenties