Amerikaanse ex-diplomaat krijgt 15 jaar voor spionage Cuba
13 Apr, 11:15
foto
Victor Manuel Rocha, die van 2000 tot 2002 de Amerikaanse ambassadeur in Bolivia was, verschijnt tijdens een interview met een undercovermedewerker van de FBI in Miami. (Foto via Reuters)


Een voormalige Amerikaanse diplomaat is vrijdag veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, nadat hij had toegegeven als agent van Cuba op te treden bij wat het ministerie van Justitie een van de meest verstrekkende en langstdurende infiltraties van de Amerikaanse regering, heeft genoemd.

Victor Manuel Rocha, die van 2000 tot 2002 de Amerikaanse ambassadeur in Bolivia was, bekende schuldig te zijn aan twee aanklachten, waaronder het optreden als illegale buitenlandse agent. In december werd hij voor het eerst aangeklaagd.

Rocha (73) steunde in het geheim de heersende Communistische Partij van Cuba en hielp ruim veertig jaar lang bij het verzamelen van inlichtingen over Washington, onder meer tijdens een twintigjarige carrière bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus Amerikaanse aanklagers.

"Het pleidooi van vandaag maakt een einde aan meer dan vier decennia van verraad en bedrog door Rocha", zei David Newman, een hoge nationale veiligheidsfunctionaris bij het Amerikaanse ministerie van Justitie, tijdens een persconferentie in Miami. "Het grootste deel van zijn leven leefde Rocha in een leugen."

Rocha gaf toe dat hij tientallen jaren voor Cuba had gewerkt en pochte over zijn vermogen om detectie te voorkomen tijdens een reeks ontmoetingen in 2022 en 2023 met een undercover FBI-agent die zich voordeed als vertegenwoordiger van de Cubaanse buitenlandse inlichtingendienst, volgens een strafrechtelijke klacht ingediend bij de federale rechtbank van Miami.

"Wat we hebben gedaan…het is enorm. Meer dan een grand slam," zei Rocha volgens de klacht tegen de undercoveragent.

Rocha stemde ermee in schuld te bekennen als onderdeel van een deal met federale aanklagers die hem verplicht details vrij te geven over zijn interacties met de Cubaanse inlichtingendienst.

Maar Amerikaanse functionarissen zeiden dat ze misschien nooit de volledige omvang van Rocha’s samenwerking met Havana zullen kennen. Rocha zocht naar posities die hem toegang zouden geven tot gevoelige informatie en invloed op het Amerikaanse buitenlandse beleid, aldus aanklagers.

Rocha werkte van 1981 tot 2002 voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder meer als lid van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis van 1994 tot 1995, zo blijkt uit gerechtelijke documenten.
Advertenties