CHof wordt toegelaten tot internationale organisatie WCCJ
08 Apr, 00:01
foto


Het Constitutioneel Hof (CHof) zal worden toegelaten tot de World Conference on Constitutional Justice (WCCJ). Dit instituut verenigt 120 Constitutional Courts, Councils en Supreme Courts in Afrika, de Amerika's, Azië, Australië, Oceanië en Europa. De voorzitter van het CHof, Gloria Stirling, heeft de schriftelijke mededeling ontvangen dat de officiële toelating door de algemene ledenvergadering in oktober in Madrid, Spanje zal plaatsvinden.

Het hoofddoel van de  WCCJ is om juridische dialoog en samenwerking tussen Constitutionele Hoven onderling (wereldwijd) te bevorderen. Constitutionele rechtvaardigheid wordt gepromoot waarbij de toetsing en bescherming van mensenrechten geldt als een belangrijk element voor democratie en rechtsstaat.

Het WCCJ bestaat uit 3 organen: de General Assembly welke om de 3 jaren bij elkaar komt, The Bureau en het Secretariaat ook wel genoemd The Venice Commission. Het secretariaat heeft de aanvraag tot toelating goedgekeurd en zal een aanbeveling doen op de algemene ledenvergadering.

De voordelen voor Suriname zijn vooral de internationale erkenning, internationale samenwerking, informatie uitwisseling op het vakgebied van het Constitutioneel Recht met internationale experts, en bescherming van de rechtsstaat met betrekking tot de grondwet.

Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April