Rusland staakt zoektocht naar gevangen goudzoekers
01 Apr, 11:28
foto
Reddingswerkers nemen deel aan een zoekoperatie in een poging om 13 mijnwerkers te redden, die vastzaten in de Pioneer-goudmijn na een val van rotsen, in de Amur-regio, Rusland. (Foto via Reuters)


Russische hulpdiensten hebben een operatie stopgezet om dertien mannen te redden die vastzaten in een goudmijn in het verre oosten van het land. De exploitant van de Pioneer-goudmijn maakte het besluit maandag bekend, twee weken nadat een aardverschuiving bij de faciliteit in de Amur-regio, vlakbij de Chinese grens, de mijnwerkers meer dan 120 meter onder de grond begroef.

Uit de verklaring van exploitant Pokrovsky Mine blijkt dat bij zoekacties bleek dat grotten, waar de mijnwerkers zich hadden kunnen schuilhouden, onder water stonden, waardoor de vrees ontstond dat de 13 werkers dood zouden kunnen zijn.

Het voegde eraan toe dat de reddingsoperatie te gevaarlijk was geworden om door te gaan. "Op 1 april werd besloten om de reddingsoperatie bij de Pioneer-mijn te beëindigen", aldus de verklaring.

"De resultaten van de boringen lieten zien dat de gebieden waar de mijnwerkers zich konden bevinden, gevuld zijn met rotsmassa en water. De levens van reddingswerkers en mijnwerkers die bij de operatie betrokken zijn, lopen het risico te overlijden", vanwege de mogelijkheid van een nieuwe ineenstorting, voegde het eraan toe.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dat de beëindiging van de reddingsmissie "geen goed nieuws" was. "Alle maatregelen die genomen hadden kunnen worden in verband met de ontstane situatie zijn genomen. Maar de situatie is wat het is", zei hij tegen verslaggevers.

De regionale gouverneur zei dat hulpverleners hadden geprobeerd de mijnwerkers te redden "met groot gevaar voor hun leven" en dat de families van de mijnwerkers financiële steun zouden krijgen.

De goudmijn is een van de grootste ter wereld en een van de meest productieve in Rusland. Het is eigendom van de door sancties getroffen Russische koper- en goudproducent Ural Mining And Metallurgical Company (UMMC).

Ambtenaren in Amur hebben een onderzoek geopend naar een vermoedelijke overtreding van de veiligheidsregels. De directeur van de mijn werd vorige week gearresteerd, aldus de regionale afdeling van de Russische Onderzoekscommissie, die onderzoek doet naar ernstige misdrijven.

Ongelukken in mijnen komen relatief vaak voor in Rusland, waar lakse veiligheidsnormen en zwakke handhaving de oorzaak zijn van meerdere tragedies.

In 2021 kwamen bij een ongeval in een kolenmijn in Siberië veertig mijnwerkers om het leven.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April