Meer dan $ 1 miljard om Amazone-regenwoud te beschermen
28 Mar, 02:53
foto
Een luchtfoto toont het Amazoneregenwoud in het Bom Futuro National Forest nabij Rio Pardo in Porto Velho, in de deelstaat Rondonia, Brazilië. (Foto: Reuters)


Brazilië en Frankrijk hebben dinsdag een investeringsprogramma gelanceerd om het Braziliaanse en Guyanese Amazone-regenwoud te beschermen. Daarbij is de komende vier jaar 1 miljard euro ($1,1 miljard) aan particuliere en publieke middelen gemoeid.

De aankondiging werd gedaan tijdens het driedaagse bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Brazilie, waar hij dinsdag landde in Belem, vlakbij de monding van de Amazone, en werd opgewacht door de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva.

"Verzameld in Belem, in het hart van de Amazone, hebben wij, Brazilië en Frankrijk, Amazonelanden, besloten onze krachten te bundelen om een internationale routekaart voor de bescherming van tropische bossen te bevorderen", zeiden ze in een gezamenlijke verklaring.

Hun belofte om samen te werken om de ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 te stoppen en bij te dragen aan het vertragen van de opwarming van de aarde, komt ongeveer twee jaar voordat Brazilië gastheer is van de COP30-klimaatonderhandelingen in Belen in 2025.

"De presidenten spraken hun engagement uit voor het behoud, het herstel en het duurzame beheer van de tropische bossen in de wereld en kwamen overeen om te werken aan een ambitieuze agenda, waaronder … het ontwikkelen van innovatieve financiële instrumenten, marktmechanismen en betalingen voor milieudiensten", aldus de verklaring.

Macron en Lula namen een rivierboot om een duurzaam ontwikkelingsproject voor de productie van chocolade te bezoeken op een eiland in de buurt van Belem, en ontmoetten inheemse leiders.

Tijdens het evenement eerde Macron de inheemse leider en milieuactivist Raoni Metuktire van het Kayapo-volk met de Nationale Orde van het Legioen van Eer, de hoogste rang van verdienste van Frankrijk, voor zijn strijd om het regenwoud en de inheemse rechten te beschermen.

Chief Raoni, die in de jaren tachtig een mondiale referentie werd voor campagnes met muzikant Sting aan zijn zijde, overhandigde Macron -gesteund door sojaboeren-, documenten waarin hij de milieueffecten aan de kaak stelde die een geplande spoorlijn, zal hebben op de inheemse bevolking, van wie hij zei dat ze niet vrijelijk zijn geraadpleegd.

Raoni vroeg Lula om geen goedkeuring te geven aan de bouw van de 1.000 km lange spoorlijn, bekend als Ferrograo, die de kosten van de landbouwindustrie zou verlagen voor het verschepen van granen van de deelstaat Mato Grosso naar de rivierhavens van de Amazone en naar internationale markten.

Ondanks eerdere conflicten over het milieu, zijn de betrekkingen tussen Frankrijk en Brazilië hersteld van een dieptepunt in 2019, toen Macron een golf van internationale druk leidde op toenmalig president Jair Bolsonaro, vanwege branden die woedden in het Amazonegebied. Bolsonaro beschuldigde Macron en andere G7-landen ervan Brazilië als "een kolonie" te behandelen.

"Na een vier jaar durende eclips en een virtuele bevriezing van de politieke betrekkingen tussen onze twee landen tijdens het presidentschap van Bolsonaro, zijn we bezig met het nieuw leven inblazen van de bilaterale relatie en het strategische partnerschap met Brazilië", zei een Franse presidentiële adviseur vrijdag.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April