Israël: VN-resolutie beschadigt gesprekken staakt-het-vuren in Gaza
27 Mar, 06:51
foto
Een Palestijnse man inspecteert een gebouw dat is verwoest tijdens een gerapporteerde Israëlische luchtaanval in Rafah, in de zuidelijke Gazastrook. (Foto: Reuters)


Israël zegt dat de afwijzing door Hamas van een huidig voorstel voor een wapenstilstand in Gaza met Israël de "schade" aantoont die is aangericht door de resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin een onmiddellijk staakt-het-vuren wordt geëist.

Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu zei dat Israël zich niet zou overgeven aan wat het de 'waanvoorstellingen' van de Palestijnse gewapende groepering noemde.

Ze omvatten een einde aan de oorlog en de volledige terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten.

De VS noemde de Israëlische verklaring "in bijna elk opzicht onnauwkeurig".

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de reactie van Hamas was voorbereid vóór de stemming van de Veiligheidsraad op maandag.

Het Israëlische leger zei ondertussen te hebben bevestigd dat de plaatsvervangend leider van de militaire vleugel van Hamas, Marwan Issa, ongeveer twee weken geleden werd gedood bij een aanval op een tunnelcomplex onder het vluchtelingenkamp Nuseirat.

"We hebben alle inlichtingen gecontroleerd", zei woordvoerder admiraal Daniel Hagari. "Marwan Issa werd uitgeschakeld in de aanval."

De politieke functionaris van Hamas, Izzat al-Rishq, zei dat hij "geen vertrouwen" had in de Israëlische claim en dat de militaire leiding van de groep het "laatste woord" zou hebben.

Schout-bij-nacht Hagari omschreef Issa als de "nummer drie" en "een van de organisatoren" van de Hamas-aanvallen op Zuid-Israël op 7 oktober, toen ongeveer 1.200 mensen werden gedood en 253 anderen werden gegijzeld.

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid zijn sindsdien ruim 32.400 mensen gedood in Gaza, waaronder 81 mensen in de afgelopen 24 uur.

Israël reageerde woedend nadat de VN-Veiligheidsraad voor het eerst een resolutie had aangenomen waarin werd opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de oorlog in Gaza, na maanden van impasse over de kwestie.

Veertien raadsleden, waaronder Groot-Brittannië, stemden vóór de tekst, die ook de onvoorwaardelijke vrijlating van alle overgebleven gijzelaars en een dringende uitbreiding van de humanitaire hulpleveringen eiste.

De VS – Israëls nauwste bondgenoot en militaire aanhanger – bekritiseerde de resolutie omdat deze er niet in slaagde Hamas te veroordelen voor de aanslagen van 7 oktober.

Maar als teken van toenemende frustratie over de manier waarop Israël de oorlog voert, onthield de VS zich van stemming en zei dat zij de belangrijkste doelstellingen volledig steunden.

Uit protest annuleerde Israël een gepland bezoek van een Israëlische delegatie aan Washington om het geplande grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah te bespreken, waar meer dan een miljoen mensen onderdak hebben gezocht. De VS heeft gewaarschuwd dat een grootschalige aanval een humanitaire catastrofe zou kunnen veroorzaken.

Later bracht Hamas een verklaring uit waarin hij het nieuwste wapenstilstandsplan verwierp dat door bemiddelaars uit de VS, Qatar en Egypte tijdens indirecte gesprekken in Doha naar voren was gebracht.

De groep zei dat zij vasthield aan haar oorspronkelijke eisen voor "een permanent staakt-het-vuren dat zou leiden tot een volledige terugtrekking" van Israëlische troepen uit Gaza en de terugkeer van ontheemde Palestijnen naar hun huizen.

Dinsdagochtend zei het kantoor van de Israëlische premier dat het standpunt van Hamas "duidelijk blijk geeft van zijn totale desinteresse in een onderhandelde deal en getuigt van de schade die is aangericht door de resolutie van de VN-Veiligheidsraad".

"Israël zal niet ingaan op de misleidende eisen van Hamas", voegde het eraan toe. "Israël zal zijn doelstellingen van een rechtvaardige oorlog nastreven en bereiken: het vernietigen van de militaire en regeringscapaciteiten van Hamas, het vrijlaten van alle gijzelaars en het verzekeren dat Gaza in de toekomst geen bedreiging zal vormen voor het volk van Israël."

Maar de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, verwierp de kritiek. "Deze verklaring is in bijna elk opzicht onnauwkeurig en is oneerlijk tegenover de gijzelaars en hun families", zei hij tegen verslaggevers in Washington.

"De beschrijving van de reactie van Hamas die in het publiek is uitgezonden, komt allemaal uit nieuwsberichten. Het is niet de feitelijke inhoud van de reactie. Ik kan u vertellen dat de reactie werd voorbereid vóór de stemming van de VN-Veiligheidsraad, en niet erna."

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar, Majed al-Ansari, vertelde op een persconferentie in Doha dat de indirecte gesprekken "aan de gang zijn en niet zijn gestopt".

"Er is geen tijdschema voor de onderhandelingen, maar we gaan samen met onze partners door met bemiddelingsinspanningen", zei hij, eraan toevoegend dat deze momenteel plaatsvinden "op het niveau van technische teams".

Israëlische media en persbureau Reuters citeerden echter Israëlische functionarissen die zeiden dat Israël dat wel had gedaan riep zijn onderhandelingsteam terug uit Qatar na tien dagen praten.

De politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh, zei tijdens een bezoek aan Iran – dat de groep bewapent en financiert – dat de resolutie aantoonde dat Israël een "ongekend politiek isolement" ervoer.

Tijdens een staakt-het-vuren van een week eind november werden 105 gijzelaars vrijgelaten in ruil voor ongeveer 240 Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen.

De laatste door Hamas afgewezen overeenkomst zou een pauze van zes weken in de gevechten voorstellen en de vrijlating van veertig van de gijzelaars die nog steeds door Hamas worden vastgehouden, in ruil voor maar liefst 800 Palestijnse gevangenen.

Er waren geen aanwijzingen dat de oorlog ter plaatse in Gaza zou stoppen. Bij de laatste Israëlische luchtaanvallen zouden tientallen Palestijnen om het leven zijn gekomen.

Palestijnse media en lokale gezondheidsfunctionarissen zeiden dat minstens 18 mensen, waaronder negen kinderen, zijn omgekomen bij een aanval op een woongebouw aan de rand van Rafah. Ze zeiden dat het huis in het Musabah-gebied toebehoorde aan de familie Abu Naqira en dat tientallen ontheemden daar onderdak had geboden.

In het noorden van Gaza vertelden leden van de familie Abu Hasira aan persbureau Reuters dat ongeveer dertig mensen waren omgekomen bij een aanval op een familiecomplex in de buurt van het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad.

Het Israëlische leger zei dinsdagochtend dat het de afgelopen 24 uur zestig doelen had getroffen, waaronder "terreurtunnels, terroristische infrastructuur en militaire structuren waarin gewapende terroristen werden geïdentificeerd".

Het voegde eraan toe dat de Israëlische strijdkrachten ook "precieze operationele activiteiten bleven uitvoeren in het gebied van het al-Shifa-ziekenhuis", acht dagen nadat ze begonnen met een aanval op Hamas en strijders van de Islamitische Jihad die zich daar volgens hen hadden gehergroepeerd.

Palestijnen en hulporganisaties zeggen dat de hevige gevechten patiënten, medici en ontheemde burgers die met weinig voorraden vastzitten in gevaar brengen. Het leger zei dat 175 'terroristen' zijn gedood en dat er geen burgers gewond zijn geraakt.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April