Venezolaanse oppositiekandidaat geblokkeerd voor verkiezingen
26 Mar, 12:52
foto
Corina Yoris werd vrijdag voorgedragen als kandidaat voor de PUD, maar kon zich niet inschrijven. (Foto: Reuters)


De belangrijkste oppositiecoalitie van Venezuela zegt dat zijn kandidaat is uitgesloten van de presidentsverkiezingen van juli. Het Unitary Platform (PUD) van de oppositie zei dat het geen toegang had tot de website van de kiesraad om zijn kandidaat, Corina Yoris, te registreren.

Het is de jongste tegenslag voor de PUD, waarvan de leider, María Corina Machado, is uitgesloten van de mogelijkheid om zich kandidaat te stellen.

Uit peilingen blijkt dat als de verkiezingen vrij en eerlijk zouden verlopen, Machado president Nicolás Maduro zou kunnen verslaan.

Machado (56) haalde in oktober de krantenkoppen toen de notoir verdeelde oppositie zich achter haar schaarde. Ze kreeg meer dan 90% van de stemmen bij de voorverkiezingen georganiseerd door de oppositie.

De voorverkiezingen werden door de regering van president Maduro als onwettig bestempeld en Machado en leden van haar partij Vente Venezuela zijn sinds haar overweldigende overwinning het doelwit van de autoriteiten.

Verschillende regionale campagnefunctionarissen zijn de afgelopen maanden gevangen gezet.

En vorige week nog werden arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen haar campagneleider en acht andere stafleden, die ervan werden beschuldigd deel te nemen aan een samenzwering om president Maduro omver te werpen.

María Corina Machado kreeg zelf een verbod dat haar verhindert zich kandidaat te stellen voor een openbaar ambt, bevestigd door het Hooggerechtshof, dat vol zit met loyalisten van de regering.

President Maduro, die sinds 2013 aan de macht is, heeft de internationale druk weerstaan om Machado mee te laten doen aan de presidentsverkiezingen die op 28 juli gepland staan.

Hij vertelde zijn supporters vorige maand dat "we gaan winnen ongeacht wat dan ook, we gaan winnen, altijd".

Nu de deadline voor de registratie van kandidaten snel nadert en het verbod van Machado nog steeds van kracht is, heeft de PUD vrijdag Corina Yoris uitgekozen om haar te vervangen.

Yoris, een 80-jarige academicus, is zelfs in oppositiekringen relatief onbekend. Het feit dat ze een nieuwkomer in de politiek is, werd door de coalitie als een pluspunt gezien, die betoogde dat dit het voor haar tegenstanders moeilijker maakte om haar in diskrediet te brengen.

Toch heeft ze al de beschuldigingen moeten weerleggen dat ze buiten Venezuela geboren zou zijn, waardoor ze niet in aanmerking zou zijn gekomen voor het presidentschap.

Toen het erop aankwam haar kandidatuur binnen de gestelde deadline van maandagavond te registreren, stuitte de oppositiecoalitie echter op een muur.

In video's die op sociale media zijn geüpload, liet de PUD zien hoe ze herhaaldelijk probeerden in te loggen op de website van de kiesraad om de kandidatuur van Yoris te registreren, maar dat mislukte.

Yoris zei dat haar rechten als Venezolaans staatsburger "geschend" waren doordat zij zich niet meer kon registreren. Ze zei ook dat toen haar team werd geconfronteerd met de niet-reagerende website, ze persoonlijk de Kiesraad hadden bezocht om om uitstel van de deadline te vragen, wat niet werd toegestaan.

Nadat de deadline van middernacht was verstreken, zei PUD-functionaris Omar Barboza in een videoverklaring: "We hebben de hele dag gewerkt (...) om ons grondwettelijke recht uit te oefenen om onze kandidaat te nomineren. Dit was niet mogelijk."

President Maduro had ondertussen geen problemen met het registreren van zijn kandidatuur voor een derde opeenvolgende ambtstermijn.

Duizenden mensen gekleed in de rode kleur geassocieerd met zijn socialistische PSUV-partij juichten hem toe tijdens een bijeenkomst buiten het kiesraadskantoor.

Hij vertelde hen dat "ik vandaag niet alleen ben gekomen om te registreren (...) maar om jullie uit te nodigen om te blijven dromen en door te gaan met het transformeren van onze realiteit, en deze mee te nemen naar de toekomst".

Negen andere mensen van verschillende kleine partijen konden zich ook kandidaat stellen. Sommigen staan op één lijn met de regering en geen van hen wordt gezien als een serieuze uitdager van president Maduro.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April