Staatsolie's Jagesar: Ontwikkeling Maka en Kwaskwasi nog niet haalbaar
26 Mar, 08:51
foto
Algemeen directeur Annand Jagesar van Staatsolie NV.


Block 58-operator TotalEnergies ziet geen haalbare ontwikkeling in zijn Maka- en Kwaskwasi-ontdekkingen, zegt algemeen directeur Annand Jagesar van Staatsolie NV. Jagesar vertelde dinsdag laat aan Reuters dat het bedrijf er in plaats daarvan op heeft aangedrongen dat Total misschien de krachten zou bundelen met ExxonMobil – de exploitant van het Guyana’s Stabroek Block – voor grensoverschrijdende gasontwikkeling.

"We hebben met Total gesproken. Ze zien nog geen mogelijkheid om van Maka en Kwaskwasi een haalbaar project te maken… Door deel te nemen aan de verkenningen in Guyana en Suriname, onze projecten, kunnen we die schaal bereiken", vertelde Jagesar aan Reuters.

Maka Central-1 testte met succes op koolwaterstoffen in meerdere gestapelde doelen in verschillende lagen en intervallen en kwam zowel olie- als gascondensaat tegen. De put werd gespud met behulp van het boorschip Noble Sam Croft, waarbij Apache Corporation een werkbelang van 50% had en Total een werkbelang van 50%. Kwaskwasi-1 werd geboord tot een diepte van ongeveer 6.645 meter en met succes getest op koolwaterstoffen in meerdere gestapelde doelen in de verschillende lagen.

Grensoverschrijdende ontwikkeling is een mogelijkheid tussen Guyana en Suriname. In feite zal de gasstrategie van Guyana hiervoor voorzieningen treffen.

Exxon heeft een belangrijke gasvondst gedaan van 17 biljoen kubieke voet in het Stabroek-blok, wat ongeveer een kwart van de 11 miljard vaten aan olie-equivalentreserves uitmaakt. Een aanzienlijk deel van deze vondst ligt in het zuidoostelijke deel van het blok, dicht bij de grens met Suriname, waarbij Pluma en Haimara zijn geïdentificeerd als de gasvelden. Op soortgelijke wijze heeft het Surinaamse Blok 58 ook substantiële gasvoorraden aan het licht gebracht. Guyana streeft een grootschalig Gas-to-Energy-project na, om 50 miljoen kubieke voet aardgas per dag te gebruiken. En er zal nog veel meer gas overblijven.

Gezamenlijke ontwikkelingsregelingen kunnen uitdagingen met zich meebrengen, vooral wanneer reservoirs zich over meerdere rechtsgebieden uitstrekken. De bijgewerkte petroleumovereenkomsten van Guyana bevatten nu een unitiseringsclausule, hoewel deze momenteel niet van toepassing is op de Stabroek Block-overeenkomst van Exxon. Unitisering is echter ook voorzien in de onlangs aangenomen Petroleum Activity Act.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April