President weer in het land na overleg in Guyana
25 Mar, 12:49
foto
President Chan Santokhi zondag bij aankomst op het vliegveld Zorg en Hoop. Hij heeft in Guyana besprekingen gevoerd met president Irfaan Ali. (Foto: Kabinet van de President)


President Chan Santokhi is zondag weer teruggekeerd uit Guyana. Hij was met een delegatie speciaal afgereisd naar Guyana voor overleg met president Irfaan Ali over de bouw van de brug over de Corantijnrivier. Tijdens het overleg hebben beide presidenten het belang herbevestigd van deze vaste verbinding tussen de buurlanden in de bredere context van Zuid-Amerikaanse connectiviteit, als onderdeel van de algemene doelstelling van regionale integratie en trilaterale samenwerking tussen Suriname, Guyana en Brazilië.

Met de president waren behalve zijn echtgenote ook meegereisd de ministers van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Financiën & Planning en Openbare Werken meegereisd. Het tot stand brengen van een vaste verbinding tussen de twee buurlanden zal ongetwijfeld het personenverkeer tussen Suriname en Guyana vergroten, de landbouwsamenwerking versterken, de handel en investeringen vergemakkelijken en het toerisme bevorderen. Daardoor wordt op gediversifieerde wijze bijgedragen aan de economische groei die naar verwachting duurzame welvaart zal opleveren voor zowel de Surinaamse als de Guyanese bevolking.

De presidenten hebben besloten om de respectievelijke verantwoordelijke ministersteams de volgende fase van dit project in te laten gaan door discussies aan te gaan over prijzen, technische aspecten, financiering en operationele modaliteiten van de brug. Deskundigen uit beide landen zullen ook gezamenlijk toewerken naar een politiek en juridisch kader. Verder zullen ze het aanbestedingsproces voor toezicht opstarten en de overeenkomst opstellen over het uiteindelijke bestuur dat gezamenlijk de brug zal beheren, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Er zijn duidelijke tijdlijnen vastgesteld voor de afronding van deze activiteiten. Het team van drie ministers aan elke zijde zal het werk voortzetten om deze onderhandelingen en het verzamelen van gegevens te leiden, de voortgang te monitoren en regelmatig verslag uit te brengen aan de staatshoofden van beide regeringen. De staatshoofden hebben afgesproken om begin mei 2024 onder het Platform voor Strategische Dialoog en Samenwerking bijeen te komen en overleg te voeren over andere strategische zaken tussen de twee landen.

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April