Met Holika verbranding is het Phagwafeest ingeluid
25 Mar, 00:00
foto
De 10 meter hoge brandstapel van de vereniging Jiwan Jyoti te Magenta is in kort tijd uitgebrand. Met de Holika verbranding wordt het Phagwafeest ingeluid. (Foto's: René Gompers)


Het vuur grijpt snel om zich heen en in nog geen minuut staat de bijna 10 meter hoge brandstapel in de fik. Aan de top zit een verklede pop die Holika voorstelt. Het vuur verslindt haar kleren maar zij houdt nog enkele momenten stand. Uiteindelijk verliest ze het toch van het vuur en dondert net als de rest van de brandstapel naar beneden. Op verschillend plekken in het land is het Phagwafeest  ingeluid met de verbranding van de Holika. Het feest wordt later op de dag groots gevierd op het Onafhankelijkheidsplein en de Palmentuin.

"In de ochtend komen we terug,” deelt Deepak Ramlagan mee. Hij is voorzitter van vereniging Jiwan Jyoti te Magenta. “We gaan strooien met de as van de Holika en elkaar insmeren. Daarna gaan we spelen met kleursel en poeder. Er is een groot verhaal achter dit gebeuren. Het begin van het lentefeest en een verhaal over de overwinning van het goede op het kwade. Een zeer bekend verhaal.”

Holika is de tante van prins Prahlad geweest. Prahlad weigerde om zijn vader, de koning, die zich een God waande, te aanbidden. De koning heeft verschillende keren geprobeerd om zijn 'ongehoorzame' zoon te doden maar Prahlad genoot bij elke poging de bescherming van Lord Vishnu. De zus van de koning kwam haar broer te hulp. Zij rekende op haar gave -vuur kon haar niet branden- en daagde Prahlad uit om met haar in een hele grote vlam te stappen. De zoon volgde haar in de vlammen maar God Vishnu nam de gave van Holika weg en gaf het aan de prins. De vlammen hebben Holika verslonden en Prahlad bleef ongedeerd.

“Het kwade overwinnen moet niet in verhaalvorm blijven,” benadrukt Ramlagan. “Het moet ook toegepast worden in het dagelijkse leven. Straks is er overal feest. Ik wens de gemeenschap alvast een subh Holi.” Terwijl de resten van Holika en de brandstapel smeulen maakt de liveband zich klaar voor een show. Het is aardig druk op de verschillende plekken waar de Holika is verbrand. Bij sommigen zijn de chawtal groepen al aan het spelen. Het feest is begonnen.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April