Natio speelt in Almere met 1-1 gelijk tegen Martinique
25 Mar, 01:04
foto
Supporters in Almere stadion met de Surinaamse vlag.


In een oefenwedstrijd heeft het Surinaams voetbalelftal zondagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen Martinique. Natio kwam al snel op achterstand door een doelpunt van Brighton Labeau na een goed uitgespeelde tegenaanval van Martinique. Na ruim een half uur zorgde debutant Justin Lonwijk, sinds januari uitkomend voor Fortuna Sittard, voor de verdiende gelijkmaker.

Winst was zonder meer mogelijk geweest. Zeker de tweede helft speelde zich grotendeels af op de helft van Martinique dat nogal wat spelers uit Franse Ligue in het veld bracht. Maar onder meer Kenneth Paal en Sheraldo Becker misten in kansrijke positie.

Toch was goed te zien dat de mannen van bondscoach Stanley Menzo nog niet optimaal op elkaar ingespeeld waren. Geen wonder: er verschenen nogal wat nieuwe spelers in het basiselftal. Zo maakten behalve Linwijk ook de aanvallers Jaden Montnor van het Cypriotische Aris Limassol en Virgil Misidjan van Al-Tai uit de Saoedi-Arabische competitie hun debuut.

Vooral de bezetting op het middenveld liet nog te wensen over. In de selectie van 23 spelers zaten welgeteld met vijf middenvelders van wie veteraan Dion Malone vaak in de defensie wordt opgesteld. Zo moest de opbouw vooral komen van Stefano Denswil en de goed spelende Afernee Dijksteel.

Aan de sfeer in het knusse Almeerse stadion lag het niet. Wie erin slaagde de barre weersomstandigheden - met slagregens en gure wind - buiten beschouwing te laten, zou zich zomaar in het Essed-stadion wanen. Bijna alles ademde Suriname: van het vlagvertoon en de lange rijen voor de eetstalletjes tot de voertaal op de tribune en het ontbreken van enig parkeerbeleid.

Met de interland in Almere werd de eerste trainingsweek in de voorbereiding van natio op de kwalificatiereeks voor het WK in 2026 afgesloten. Die gaat voor natio op 5 juni van start met een thuiswedstrijd tegen Saint Vincent & The Grenadines. Drie dagen later volgt een uitwedstrijd tegen de winnaar van het tweeluik tussen Anguila en de Turks en Caicos Islands. Pas in juni 2025 krijgt deze kwalificatieronde een vervolg met een thuiswedstrijd tegen Puerto Rico en een uitwedstrijd tegen El Salvador.

Eindigt Suriname bij de eerste twee uit deze groep van vijf landen, dan komt het in terecht in een groep van vier waarvan de winnaars zich direct voor het WK-eindtoernooi kwalificeren. In die fase kan ‘natio’ Costa Rica, Jamaica, Panama of Curaçao met bondscoach Dick Advocaat treffen. De twee beste nummers 2 komen nog uit in een intercontinentale play off voor een plek op het eindtoernooi.

Diederik Samwel
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April