Argentijnen tonen woede over 'revisionisme' van Milei
25 Mar, 10:51
foto

Demonstranten in Buenos Aires houden een groot spandoek vast met portretten van mensen die verdwenen tijdens de militaire dictatuur van Argentinië van 1976-1983. (Foto: AFP)


Tienduizenden Argentijnen gingen zondag de straat op ter gelegenheid van de verjaardag van de staatsgreep van 1976, die een tijdperk van militaire dictatuur inluidde. Het bloedige dodental wordt betwist door de controversiële nieuwe president van het land, Javier Milei.

Het centrum van Buenos Aires lag urenlang lam toen enorme menigten zich verzamelden voor een van de grootste protesten van de afgelopen jarenop 24 maart, 'Dag van Herdenking voor Waarheid en Rechtvaardigheid.'

De normaal gesproken feestelijke, gezinsvriendelijke gebeurtenis werd ook bijgewoond door grote vakbonden, omdat de woede stijgt over de bezuinigingsmaatregelen van  Milei die zijn ingevoerd om de stijgende inflatie in het land te bestrijden.

Demonstranten droegen borden met slogans als '30.000 redenen om het vaderland te verdedigen' – een verwijzing naar de ongeveer 30.000 slachtoffers die naar schatting zijn omgekomen of verdwenen in de zogenaamde 'vuile oorlog' van de junta van 1976-1983 tegen vermoedelijke politieke dissidenten.

Maar dat aantal wordt betwist door Milei, een politieke buitenstaander en zelfbenoemd 'anarcho-kapitalist', die in plaats daarvan de voorkeur geeft aan schattingen van ongeveer 9.000 slachtoffers, wat volgens critici een vergoelijking van de geschiedenis is.

Samen met zijn conservatieve vicepresident Victoria Villarruel karakteriseren Milei en zijn regering de jaren zeventig als een tijdperk van 'oorlog' tussen autoriteiten en linkse guerrilla’s, zij het met 'excessen'.

De regering vierde het jubileum met een twaalf minuten durende video waarin de nadruk werd gelegd op haar versie van de gebeurtenissen, waarbij de slachtoffers van guerrilla-aanvallen werden belicht, evenals een ex-rebel die beweert dat hij het aantal van 30.000 junta-slachtoffers vertegenwoordigde.

"We hebben te maken met een ontkennende regering", vertelde demonstrant en activist Taty Almedia aan AFP.

"Vandaag moeten we meer dan ooit de herinnering vasthouden en de straat op gaan", voegde demonstrant Mariana Gianni eraan toe.

Sinds de hervatting in 2006 van de processen voor misdaden gepleegd onder de dictatuur – na een periode van amnestie in de jaren negentig – zijn volgens gerechtelijke gegevens 1.176 mensen veroordeeld, zitten er momenteel 661 in hechtenis en lopen er nog 79 procedures.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April