Russische rechtbank beschuldigt vier mannen van terreurdaad
25 Mar, 06:57
foto
De vier mannen die de aanval hebben uitgevoerd in een concertzaal in Moskou zijn naar een rechtbank gebracht. (Foto: Reuters)


Rusland heeft vier mannen aangeklaagd die de aanval zouden hebben uitgevoerd in een concertzaal in Moskou, waarbij minstens 137 mensen omkwamen. De verdachten werden geblinddoekt naar een rechtbank in Moskou gestuurd om aangeklaagd te worden voor het plegen van een terreurdaad.

De Islamitische Staatsgroep (IS)  zei dat zij de aanval van vrijdag in de concertzaal van Crocus had uitgevoerd en plaatste een video van de aanval.

Russische functionarissen hebben zonder bewijs de Oekraïense betrokkenheid beweerd. Kiev noemt de bewering 'absurd'.

Zondag verschenen de mannen voor de rechter. Ze werden genoemd als Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni en Muhammadsobir Fayzov.

Op video was te zien hoe sommigen van hen geblinddoekt door gemaskerde politie naar de districtsrechtbank van Basmanny in de Russische hoofdstad marcheerden. Ze bleken allemaal gewond te zijn.

De ogen van Mirzojev en Rachabalizoda waren zwart en het oor van laatstgenoemde was zwaar verbonden - naar verluidt omdat het tijdens zijn arrestatie gedeeltelijk was doorgesneden.

Fayzov werd in een rolstoel voor de rechter gedaagd en bleek een oog te missen, aldus persbureau Reuters. Fariduni's gezicht was ernstig gezwollen.

In een verklaring van de rechtbank op de berichtendienst Telegram stond dat Mirzojev een staatsburger van Tadzjikistan was en "zijn schuld volledig toegaf". Rachabalizoda, wiens nationaliteit niet werd bekendgemaakt, " bekende ook schuld", aldus de verklaring.

Alle vier zullen tot ten minste 22 mei in hechtenis worden gehouden, voegde de rechtbank eraan toe.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April