VN-chef: Tijd om Gaza 'werkelijk te overspoelen' met hulp
24 Mar, 08:53
foto
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres zei dat het 'tijd is om Gaza werkelijk te overspoelen met levensreddende hulp'. (Foto: Reuters)


VN-secretaris-generaal António Guterres stond zaterdag bij een lange rij wachtende vrachtwagens en verklaarde dat het tijd was om 'Gaza werkelijk te overspoelen met levensreddende hulp', waarbij hij de hongersnood in de enclave een 'morele verontwaardiging' noemde. Hij drong aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas.

Guterres sprak aan de Egyptische kant van de grens, niet ver van de zuidelijke stad Rafah in Gaza, waar Israël van plan is een grondaanval te lanceren, ondanks wijdverbreide waarschuwingen voor een mogelijke catastrofe. Meer dan de helft van de bevolking van Gaza heeft daar zijn toevlucht gezocht.

"Elke verdere aanval zal de zaken nog erger maken – erger voor Palestijnse burgers, erger voor gijzelaars en erger voor alle mensen in de regio", zei Guterres.

Hij sprak een dag nadat de VN-Veiligheidsraad er niet in slaagde consensus te bereiken over de formulering van een door de VS gesteunde resolutie ter ondersteuning van 'een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren'.

Guterres wees herhaaldelijk op de moeilijkheden bij het verkrijgen van hulp in Gaza, waarvoor internationale hulporganisaties Israël grotendeels de schuld hebben gegeven.

"Vanaf dit kruispunt zien we het verdriet en de harteloosheid… een lange rij geblokkeerde hulpvrachtwagens aan de ene kant van de poort, de lange schaduw van de honger aan de andere kant", zei hij.

Ongeveer 7.000 hulpvrachtwagens wachten in de Egyptische provincie Noord-Sinaï om Gaza binnen te komen, zei gouverneur Mohammed Abdel-Fadeil Shousha in een verklaring.

Guterres voegde eraan toe: "Het is tijd voor een ijzersterke toezegging van Israël voor totale toegang voor humanitaire goederen tot Gaza, en in de Ramadan-geest van mededogen is het ook tijd voor de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars." Later vertelde hij journalisten dat er tegelijkertijd een humanitair staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars moesten plaatsvinden.

Er wordt aangenomen dat Hamas ongeveer 100 gijzelaars vasthoudt, evenals de stoffelijke resten van 30 anderen die zijn meegenomen bij de aanval van 7 oktober, waarbij ongeveer 1.200 mensen, voornamelijk burgers, omkwamen en de oorlog ontstond.

Toen hem werd gevraagd naar de opmerkingen van Guterres, verwees het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu naar een post op de sociale media van minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz, waarin hij de VN-chef ervan beschuldigde toe te staan dat de wereldorganisatie 'antisemitisch en anti-Israëlisch' werd.

Naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen schuilen nu in Rafah nadat ze het Israëlische offensief elders zijn ontvlucht.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei donderdag dat een Israëlische grondaanval op Rafah "een vergissing" zou zijn en onnodig zou zijn bij het verslaan van Hamas. Dat markeerde een verschuiving in de positie van de Verenigde Staten, waarvan de functionarissen tot de conclusie zijn gekomen dat er geen geloofwaardige manier is om burgers uit de gevarenzone te halen.

Netanyahu heeft gezworen door te gaan met door het leger goedgekeurde plannen voor het offensief, dat volgens hem cruciaal is voor het bereiken van het verklaarde doel om Hamas te vernietigen. Het leger heeft gezegd dat Rafah het laatste grote bolwerk van Hamas is en dat grondtroepen zich moeten richten op de vier resterende bataljons.

Zaterdagavond protesteerden Israëli's opnieuw in Tel Aviv en Jeruzalem tegen Netanyahu en de regering, uit angst dat de overlevende gijzelaars die in Gaza werden vastgehouden maanden na de oorlog in steeds verslechterende omstandigheden zouden verkeren.

De Israëlische invasie heeft volgens gezondheidsfunctionarissen in Gaza meer dan 32.000 mensen het leven gekost, terwijl een groot deel van de enclave in puin ligt en ongeveer 80% van de 2,3 miljoen inwoners van de enclave op de vlucht is geslagen. Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zei zaterdag dat de lichamen van 72 doden de afgelopen 24 uur naar ziekenhuizen waren gebracht.

Het ministerie van Volksgezondheid maakt geen onderscheid tussen burgers en strijders, maar zegt dat vrouwen en kinderen de meerderheid van de doden uitmaken. Israël geeft Hamas de schuld van burgerdoden en beschuldigt Hamas ervan in woonwijken te opereren.

Zaterdag woedden gevechten rond het grootste ziekenhuis van Gaza. Het Israëlische leger zegt dat het meer dan 170 militanten heeft gedood in het Shifa-ziekenhuis sinds de inval maandag begon, en de commandant van het Zuidelijk Commando, Yaron Finkelman, zei vrijdag: "We zullen deze operatie pas beëindigen als de laatste terrorist in onze handen is."

Inwoners van Gaza-Stad vertelden The Associated Press dat Israëlische troepen verschillende woongebouwen hadden opgeblazen.

“Ze maken de hele wijk leeg", zegt Abdel-Hay Saad, die aan de westelijke rand van de wijk Rimal in Gaza-Stad woont. Een andere inwoner, Mohammed al-Sheikh, zei dat het intense Israëlische bombardement "alles wat beweegt raakt."

Op beelden van Associated Press waren rookkolommen te zien die over het ziekenhuisgebied stroomden.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat vijf gewonde Palestijnen die vastzaten in Shifa waren gestorven zonder voedsel, water en medische diensten. Eerder werd gezegd dat het Israëlische leger gezondheidswerkers, patiënten en familieleden in het complex had vastgehouden. Het leger beweerde dat het geen schade toebracht aan burgers, patiënten of werknemers.

"Deze omstandigheden zijn volkomen onmenselijk", zei de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vrijdag laat op sociale media:

Elders werden een oudere vrouw en vijf kinderen van de ene op de andere dag gedood bij een Israëlische luchtaanval op een gebied tussen Rafah en Khan Younis, aldus de gezondheidsautoriteiten.

Honger is ook dodelijk geworden. De VN en de Israëlische regering wisselden opnieuw beschuldigingen uit over het uitblijven van hulp aan Noord-Gaza, het eerste doelwit van Israëls offensief in de oorlog en waar gekwelde ouders hebben gemeld hoe kinderen tussen het puin naar brood zochten.

Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen – 'de ruggengraat van de hulp in Gaza', zei Guterres – zei dat Israël opnieuw toestemming had geweigerd voor een hulpkonvooi om naar Noord-Gaza te leveren. De dienst, bekend als UNRWA, zei dat er twee maanden zijn verstreken sinds een konvooi daar kon bereiken.

De Israëlische regering antwoordde door opnieuw te beweren dat honderden hulpvrachtwagens wachten tot de VN en partners deze uitdelen.

"Geen tijd voor desinformatie. Genoeg", zei Juliette Touma, communicatiedirecteur van UNRWA, tegen AP.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April