Venezuela creëert nieuwe staat op grondgebied Guyana
23 Mar, 12:41
foto
Venezuela claimt een groot gebied van Guyana als het zijne.


Wetgevers in Venezuela hebben donderdag, samen met de regering van president Nicolas Maduro, de oprichting van een nieuwe deelstaat goedgekeurd in een gebied dat het onderwerp is van een langdurig geschil met buurland Guyana, ondanks een aanhoudende internationale rechtszaak.

De goedkeuring komt overeen met de recente retoriek van Maduro over het veronderstelde recht van zijn land om de 160.000 vierkante kilometer grote regio Essequibo te regeren, maar zal geen onmiddellijk praktisch effect hebben.

De twee landen kwamen afgelopen december overeen elk gebruik van geweld te vermijden en de spanningen in het geschil niet te laten escaleren na een ontmoeting tussen Maduro en zijn Guyanese tegenhanger.

Het Internationale Gerechtshof (ICJ) moet beslissen tot welk land het grondgebied behoort, maar de Venezolaanse regering heeft gezegd dat zij het ICJ niet erkent en dat een referendum in december, dat onder meer de oprichting van een nieuwe staat steunt, het land het recht geeft om Essequibo te controleren en olie-exploratie daar toe te staan.

De Venezolaanse verkiezingsautoriteiten zeiden dat meer dan 10 miljoen Venezolanen tijdens het referendum van december hebben gestemd, maar hebben de resultaten tot nu toe niet vrijgegeven. Volgens getuigen van Reuters stonden er op de dag van de stemming weinig of geen rijen bij de stembureaus.

Guyana heeft gezegd dat zijn grenzen niet ter discussie staan en dat het zijn soevereiniteit zal verdedigen.

De wet 'Guayana Esequiba' die de nieuwe staat goedkeurt, zal in werking treden zodra deze in het staatsblad wordt gepubliceerd.

Volgens de wet zouden de staatsgrenzen de Atlantische Oceaan in het noorden, Brazilië in het zuiden, Guyana in het oosten en de Venezolaanse deestaten Delta Amacuro en Bolivar in het westen zijn.

De stad Tumeremo, in Bolivar, zal als hoofdstad dienen 'totdat een praktische en wederzijds aanvaardbare oplossing voor de territoriale controverse met de Coöperatieve Republiek Guyana is bereikt', aldus de wet.

Venezuela heeft de afgelopen jaren zijn aanspraak op het grondgebied en op offshore-gebieden nieuw leven ingeblazen na grote olie- en gasvondsten en te midden van interne politieke onrust voorafgaand aan de verwachte verkiezingen dit jaar.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April