PRO: Suriname heeft mondiale taak voor schoon zoetwater
22 Mar, 10:43
foto


Schoon (zoet)water is een onmisbare hulpbron voor het leven op aarde. Het dient als drinkwater voor de algemene gezondheid en hygiëne en als leefomgeving voor diverse ecosystemen. Daarnaast heeft het ook een economisch aspect met betrekking tot landbouw, industrie en energieproductie. Wereldwijd wordt schoon zoetwater echter steeds schaarser, wat een ernstige bedreiging vormt voor mens, natuur en de economie.

Op Wereldwaterdag, vandaag, is het daarom belangrijk om ons (extra) bewust te zijn van de noodzaak van schoon zoetwater en dat we ons moeten inzetten voor duurzaam beheer van deze kostbare hulpbron. Het is onze nationale en mondiale taak en verantwoordelijkheid. Alleen door samenwerken op zowel lokaal als internationaal niveau kunnen we een leefbare toekomst garanderen voor alle mensen en ecosystemen die afhankelijk zijn van zoetwater.

Bijzondere verantwoordelijkheid
Landen zoals Suriname, met overvloedige zoetwatervoorraden, hebben een bijzondere verantwoordelijkheid om deze hulpbronnen goed en duurzaam te beheren. Dat is niet alleen een kwestie van economisch belang maar ook van rechtvaardigheid. Iedereen heeft het recht op toegang tot voldoende schoon zoetwater. In het specifieke geval van Suriname gaat kleinschalige ambachtelijke goudwinning helaas gepaard met aanzienlijke kwikvervuiling van rivieren, kreken en andere waterhoudende bassins.

Het is daarom van groot belang om de kleinschalige ambachtelijke goudwinning nu daadwerkelijk aan te pakken. Het gebruik van kwik in de goudwinning heeft verwoestende gevolgen voor de waterkwaliteit en voor de gezondheid van lokale gemeenschappen en de biodiversiteit. Kwikvervuiling leidt tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals schade aan het zenuwstelsel, bij mensen die afhankelijk zijn van natuurlijke waterbronnen. Bovendien heeft het een verwoestende impact op waterhoudende ecosystemen, met name op vispopulaties, wat gevolgen heeft voor de voedselzekerheid en economie van lokale gemeenschappen.

Actief inzetten
Het is daarom van het grootste belang dat wij Surinamers ons actief inzetten om deze praktijken te stoppen. Andere vervangende methoden, die geen schadelijke effecten hebben op milieu en mens, moeten worden bevorderd. Dit vereist bewustwording, striktere regelgeving en handhaving, maar ook investeringen in technologieën voor duurzame goudwinning. Daarnaast is ondersteuning nodig voor goudzoekers die momenteel afhankelijk zijn van kleinschalige goudwinning bij hun overgang naar meer milieuvriendelijke en duurzame bronnen van inkomsten.

Door deze stappen te ondernemen kan Suriname de bescherming van zijn waterbronnen en ecosystemen waarborgen. Daarnaast dragen we hiermee bij aan de wereldwijde inspanningen om de impact van de mijnbouw te verminderen. Zoals het nu eraan toegaat, is veel goed bedoeld maar ook veel vrijblijvend.

PRO stelt zich op het standpunt dat aanpak van milieuvervuiling geen vrijblijvende kwestie is. Het moet met voorrang grondig, efficiënt en duurzaam ter hand worden genomen. Milieuvervuiling beperkt ernstig het volste recht op een veilig leefmilieu. Kinderen en volwassen moeten, in hun streven naar ontwikkeling, bekend worden gemaakt met de voordelen van een schoon milieu via educatie en voorbeeldpraktijken. In het onderwijs dient veel meer aandacht besteed te worden aan kennisoverdracht met betrekking tot het milieu.

Als u of jij vandaag drinkt, baadt of zelfverbouwde groente besproeit, besef dan op deze Wereldwaterdag dat schoon (zoet)water beslist niet vanzelfsprekend is voor grote delen van wereldbevolking, inclusief onze eigen inheemse en tribale gemeenschappen.

Partij voor Recht en Ontwikkeling
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April