Nog geen afhandeling Milieu Raamwet: regering wil meer tijd
22 Mar, 06:48
foto
Minister Marciano Dasai van ROM gaat in op vragen en opmerkingen in DNA.


De Nationale Assemblee heeft de Milieu Raamwet donderdag niet kunnen afhandelen, hoewel dit de vierde keer is dat het college in de tweede ronde bijeenkomt. De vraagstukken over milieu hebben te maken met verschillende ministeries. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening & Milieu (ROM) heeft de vraagstukken over zijn ministerie besproken, maar kon de vragen over de ministeries van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV), Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), en Openbare Werken, niet beantwoorden. 

Aan DNA is gevraagd de ministers de gelegenheid te geven deze vragen te beantwoorden, maar vele ministers waren niet aanwezig bij de vergadering. Regeringscoördinator minister Krishna Mathoera zei dat er meer tijd nodig is om deze vragen te beantwoorden. Melvin Bouva (NDP) merkte op dat dit de vierde keer is dat DNA bijeenkomt in de tweede ronde en het nog niet kan afronden. Hij vroeg waar de ministers waren en of zij niet eerder hadden geweten dat de vragen waren gesteld. Volgens hem heeft de regering wederom bewezen het werk in DNA te verwaarlozen en stemt zij onder protest in met het verzoek van de regering om de vragen op een andere dag te beantwoorden.

Dasai heeft bij het beantwoorden van de vragen aangegeven dat er verschillende theorieën worden geformuleerd over het bestaansrecht van ROM en dat wordt beweerd dat de structuurwijziging zorgt voor achteruitgang of beleid dat corruptie faciliteert. Hij vindt dit betreurenswaardig en zei dat dit de aard is van degenen die deze beweringen doen. De minister merkte op dat alle ruimtelijke problemen die tijdens zijn studententijd werden besproken, nog steeds door hem worden besproken als docent. Onze ruimtelijke ordening is gebaseerd op de Stedenbouwkundige Wet van 1972, die niet voldoet aan de huidige behoeften van de samenleving. 

"In al die jaren is er nooit een bestemmingsplan geweest en is er een groot gebrek aan integraal beleid voor de ontwikkeling van de fysieke ruimte, waar het milieu aan is gekoppeld. Dit is aan het veranderen sinds er een ministerie van ROM is ingesteld. Als onze ruimtelijke ordening niet in orde is, kunnen we ons milieu moeilijk beheren en beschermen. We lopen 50 jaar achter op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling", sprak de bewindsman.

Dasai deelde mee dat het ministerie naast belangrijke beleidsinstrumenten, ook de conceptwet ruimtelijke ordening heeft ontwikkeld, iets wat geen enkele regering is gelukt. Deze wet zal volgens hem de basis vormen voor bestemmingsplannen die de ruimtelijke ontwikkeling en het milieubeleid van Suriname in goede banen zullen leiden. De minister merkte ook op dat veel zaken in de wet die worden bekritiseerd als onbehoorlijk bestuur, in de vorige wet als heilige huisjes werden beschouwd. Hij vroeg of de belangenverstrengeling toen niet werd gezien. De bewindsman legde uit waarom de dwangsom moet worden toegekend aan de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) en niet aan de staat, en zei dat monitoring en handhaving kostbare activiteiten zijn. Hij zei dat zaken zoals vervuiling van een kreek met cyanide bijvoorbeeld, ad hoc worden aangepakt en dat de NMA niet door de hele bureaucratie moet gaan om geld te krijgen om water te analyseren.

De bewindsman is van mening dat juist met de vorige wet heilige huisjes zouden worden gecreëerd, omdat de NMA beleid zou maken, uitvoeren en zichzelf zou controleren. "Dat is pas corruptie faciliterend. Als de NMA een misstap zou begaan, kan niemand iets zeggen. De NMA kon niet ter verantwoording worden geroepen door een minister, de president en nog minder door DNA. De kans is groot dat dit de meest corruptieve instantie zou kunnen worden. Nu wordt dit voorkomen. Milieubeleid moet verantwoord worden in DNA door een regering", zei Dasai. Over de hoofdlijnen van het traject van de overgang van het NIMOS naar de NMA gaf Dasai aan dat NIMOS een stichting is en volgens de statuten zal worden ontbonden. Het ministerie van ROM wenst de deskundigen van NIMOS niet kwijt te raken. Dit instituut bevindt zich in een transitie waarbij eerst de ontbinding en liquidatie zal plaatsvinden, waarna alle personeelsleden en verworvenheden zoals dienstjaren, verlof, kennis, liquide middelen, etc. overgaan naar de NMA.

Op de vraag over het stopzetten van het project voor de verbrandingsovens zei de minister dat uit onderzoek is gebleken dat de verbrandingsovens geen duurzame oplossing bieden voor het probleem van afvalbeheer, maar het juist verergeren. De bewindsman zei dat met deze ovens een probleem wordt opgelost, maar er meerdere worden gecreëerd, zoals luchtvervuiling, giftige as en bijdragen aan klimaatverandering. Het ministerie van ROM heeft geadviseerd dit stop te zetten en te gaan voor sanitary landfills, speciale putten met beschermende bodems waarin afval in lagen wordt begraven en samengeperst om het steviger te maken. Het belangrijkste doel van deze methode is ervoor te zorgen dat afval veilig wordt opgeslagen door de schade van opgehoopt afval te verminderen en veilige afbraak mogelijk te maken. De minister sloot af door te benadrukken dat NIMOS de wet omarmt. Na het beantwoorden van de vragen door de minister, hebben verschillende DNA-leden nog enkele vragen gesteld ter verduidelijking. De vergadering zal op een nader te bepalen tijdstip voortgezet worden. Dan zullen minister Dasai en de overige ministers ingaan op de gestelde vragen.

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April