Onstuimig weer op zee eist tol, drie vissersboten gezonken
22 Mar, 02:55
foto
De wrakstukken van de boten spoelen aan (l). Vissers zijn bezig de gefrommelde netten te ontrafelen. (r)


Het klimaat is niet meer te peilen en dat ervaren de vissers aan de lijve. Vorige week zijn in drie dagen tijd drie vissersboten gezonken door het onstuimige weer op zee. De boten hadden hun netten uitgezet op ongeveer 4 tot 5 kilometer van de kust, in waterdiepten van ongeveer 6 meter.

Ondanks de moeilijke en grimmige weersomstandigheden rukken de vissers uit, omdat de ironie wil dat bij onstuimige golven, de vangsten veel beter zijn. Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, zegt blij te zijn dat er geen levens te betreuren zijn geweest. De boten met alle equipement inclusief de vangsten, zijn verloren gegaan. Andere vissers hebben degenen die in moeilijkheden kwamen, gered.

"Ze hebben alleen zichzelf kunnen redden," zegt Lall. Alles is verloren gegaan. Van een aannemer is 1 boot verloren gegaan en van een ander twee.

Het onstuimige weer zorgt er ook voor dat de netten die de vissers uitzetten, door de vele golven verwarren. De vissers zijn dan genoodzaakt terug te keren naar de kust om de netten weer te ontrafelen en inventief te zijn om het probleem met de netten te voorkomen. Een optie is om zware gewichten te bevestigen aan de netten.

Alsof de problemen niet voldoende zijn, is daar nog het zeewier dat in de netten blijft haken. Het zeewier overwoekert de Atlantische Oceaan. Sinds 2011 is er een extreme groei van deze 'Great Atlantic Sargassum Belt' te zien. Ofschoon het zeewier CO2 vasthoudt en rijk is aan voedingsstoffen, bedreigt teveel van dit zeewier mens en natuur. Voor vissers is het zeewier een ware ellende. Door de warme zee, vermenigvuldigt het zeewier zich in rap tempo. Het spoelt ook aan langs de kusten en zorgt voor een ellendige stank.

Het drijvende bruine zeewier bezorgt de vissers veel kopzorgen.

Lall zegt dat vissers normaal al rekening houden met onstuimig weer in de Paasperiode, "maar wat we nu meemaken is voor hen ongekend." De zware winden en windstoten bemoeilijken het toch al intensief werk van de vissers. "Het blijft een riskante business."
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April