Robinho moet in Brazilië verkrachtingsstraf uitzitten
21 Mar, 16:43
foto
Robinho van Guangzhou Evergrande kijkt naar de bal tijdens een training voorafgaand aan de halve finale van hun Club World Cup-voetbalwedstrijd tegen Barcelona in Yokohama, ten zuiden van Tokio, Japan, 15 december 2015. (Foto: Reuters)


Braziliaanse rechters hebben woensdag geoordeeld dat ze de veroordeling wegens verkrachting van voormalig AC Milan en de Braziliaanse aanvaller Robinho bekrachtigen. Ze voegden eraan toe dat hij zijn gevangenisstraf van negen jaar in Brazilië moet uitzitten.

Tijdens het proces voor het Hooggerechtshof van Brazilië (STJ), de hoogste rechtbank van het land voor niet-grondwettelijke zaken, oordeelde een meerderheid dat de beslissing van Italië geldig was in Brazilië.

Een rechtbank in Milaan heeft Robinho en vijf andere Brazilianen in 2017 schuldig bevonden aan de groepsverkrachting van een vrouw in 2013 nadat ze haar in een discotheek alcohol hadden toegediend.

De veroordeling werd in 2020 bevestigd door een hof van beroep en in 2022 bekrachtigd door het Italiaanse Hooggerechtshof.

De 40-jarige Robinho, wiens volledige naam Robson de Souza is, woont in Brazilië en heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Omdat Brazilië normaal gesproken zijn burgers niet uitlevert, heeft Italië vorig jaar verzocht dat Robinho zijn gevangenisstraf in zijn thuisland mag uitzitten.

Robinho's advocaat Jose Eduardo Alckmin zei na het proces dat Robinho zich zou overgeven aan de autoriteiten als hij officieel op de hoogte werd gesteld van de beslissing.

De Braziliaanse rechtbank heropende de discussies over de veroordeling wegens verkrachting niet en concentreerde zich alleen op de vraag of het vonnis in Italië geldig was in Brazilië.

Robinho zei echter in een zondag uitgezonden interview door een lokaal tv-station dat hij hoopte dat de rechtbank naar de merites van de Italiaanse zaak zou kijken.

"Ik ben in Italië onterecht veroordeeld voor iets dat niet heeft plaatsgevonden", zei hij.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April