Unicef: Ruim 13.000 kinderen gedood in Gaza
18 Mar, 08:44
foto
Een Palestijns meisje houdt een kom bonen vast voor een iftar-maaltijd in Rafah in de zuidelijke Gazastrook. (Foto: AFP)


Israël heeft sinds 7 oktober meer dan 13.000 kinderen gedood in Gaza, terwijl anderen lijden aan ernstige ondervoeding en "niet eens de energie hebben om te huilen", zegt het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef).

"Duizenden anderen zijn gewond geraakt, maar we kunnen niet eens bepalen waar ze zijn. Misschien liggen ze vast onder het puin... We hebben dit sterftecijfer onder kinderen in vrijwel geen enkel ander conflict ter wereld gezien", vertelde Catherine Russell, uitvoerend directeur van Unicef, zondag aan CBS News.

"Ik ben op afdelingen geweest van kinderen die lijden aan ernstige bloedarmoede en ondervoeding, de hele afdeling is absoluut stil. Omdat de kinderen, de baby’s … niet eens de energie hebben om te huilen."

Russell zei dat er "zeer grote bureaucratische uitdagingen" zijn bij het vervoeren van vrachtwagens naar Gaza voor hulp en bijstand, terwijl hongersnood meer dan twee miljoen Palestijnen achtervolgt sinds het begin van de "genocidale" oorlog van Israël.

Bovendien is volgens het VN-hulp- en werkagentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) nu één op de drie kinderen onder de twee jaar in het noorden van Gaza, acuut ondervoed. Het agentschap waarschuwde ook dat er hongersnood dreigt in de belegerde enclave, die al meer dan vijf maanden wordt geconfronteerd met meedogenloze Israëlische bombardementen.

De internationale kritiek op Israël is toegenomen als gevolg van het dodental van de oorlog, de hongersnood in Gaza en beschuldigingen van het blokkeren van hulpleveringen aan de enclave.

Zondag herhaalde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn dreigement met een grondaanval op Rafah, de stad aan de grens met Egypte waar meer dan een miljoen Palestijnen hun toevlucht hebben gezocht.

"Geen enkele internationale druk zal ons ervan weerhouden alle doelstellingen van de oorlog te verwezenlijken: Hamas elimineren, al onze gijzelaars vrijlaten en ervoor zorgen dat Gaza niet langer een bedreiging voor Israël zal vormen", zei Netanyahu in een video die door zijn kantoor werd vrijgegeven. "Om dit te doen, zullen we ook in Rafah opereren", zei hij.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza heeft de Israëlische militaire campagne sinds 7 oktober minstens 31.645 Palestijnen in Gaza gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen, en bijna twee miljoen inwoners ontheemd.

De Israëlische operatie heeft ook geleid tot beschuldigingen van genocide, die zijn onderzocht bij het Internationale Gerechtshof van de VN.

Israël heeft herhaaldelijk de beschuldigingen van genocide ontkend en benadrukt dat het uit zelfverdediging handelt na de aanval van Hamas van 7 oktober, waarbij naar eigen zeggen meer dan 1.130 mensen omkwamen en meer dan 200 gevangen werden genomen.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April