HVB: Verhoging EBS-tarieven aanhouden; eerst efficiency
17 Mar, 08:47
foto


De Hervorming en Vernieuwing Beweging (HVB) heeft zich uitgebreid laten informeren over de voorgenomen aanpassingen van de energietarieven. Het blijkt dat opeenvolgende regeringen worden geconfronteerd met de onrechtmatige prijzen waarmee de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) de samenleving belast.

Ook de huidige regering heeft om haar moverende redenen weinig of geen daadkracht getoond om het mes in te zetten. Het is de vraag waarom de minister van Natuurlijke Hulpbronnen de beleidskaders die in wetgeving zijn opgezet door zijn voorgangers vanaf 2010 niet heeft gecontinueerd. In het regeerakkoord 2020-2025 staat hierover: “in het kader van overheidsbezuinigingen zullen subsidies niet meer automatisch verstrekt worden. In zijn algemeenheid zullen subsidies die bedoeld zijn om lage inkomensgroepen tegemoet te komen verschuiven van object naar subject subsidie”.

Het herstelplan 2020-2022 van de regering is opgenomen dat de subsidie aan EBS zou worden teruggebracht omdat deze een sterk vervuilde subsidie blijkt te zijn die de consument absoluut niet te goede komt. Het is bekend dat de overheid niet alleen de inefficiënties bij de EBS maar ook haar eigen inefficiënties subsidieert. Het is vooralsnog niet gebleken dat iets aan de eigen en bedrijfs inefficiënties is gedaan.

In een tijd waarin energie een cruciale rol speelt in het dagelijkse leven en de economische ontwikkeling van Suriname, is het essentieel dat tarieven eerlijk en transparant zijn. De HVB zal zich ook op dit gebied inzetten voor structurele hervorming. HVB roept daarom op tot een grondige herziening van het energiebeleid om de belangen van de samenleving te beschermen en een duurzame, betaalbare energievoorziening te waarborgen.

De HVB staat klaar om samen te werken met relevante instanties en belanghebbenden om constructieve oplossingen te vinden voor dit urgente vraagstuk. We blijven ons inzetten voor een eerlijk en rechtvaardig energiebeleid dat de belangen van het Surinaamse volk vooropstelt. Het argument van de president dat de compensatie van SRD 1.800, de SRD 2.500 voor landsdienaren en andere fiscale voorzieningen voldoende zijn om de extra last te dragen raakt kant noch wal. In de dagelijkse realiteit verdwijnen deze incentives in de kassen van de supermarkets, servicestations en de andere verhoogde nutsvoorzieningen. 

De partij doet daarom een dringende oproep op de regering de voorgestelde verhoging aan te houden en onmiddellijk wederom met alle stakeholders in overleg te gaan. Ongestoorde uitvoering hiervan zal slechts leiden tot verdere verarming van de samenleving.

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April