Een ander kiesstelsel!
15 Mar, 10:40
foto


Een tijd terug was er een discussie losgebarsten over het kiesstelsel in Suriname waarbij er meerdere voorstellen waren ingediend. Hetgeen entameerde dat er behoefte bestond om het kiesstelsel grondig te evalueren en aan te passen.
Uiteindelijk is er toch voor verandering in het kiesstelsel gestemd.

Een andere aanpak! Het kan!

Ik ben kiesgerechtigde in Suriname. Mag ik als stemgerechtigde mijn eigen 51 parlementsleden kiezen? Ik stem maximaal op 51 kandidaten. Minder mag! Deze kandidaten hadden zich eerder opgegeven (hetzij persoonlijk of via een organisatie of via een politieke partij) om het land te gaan dienen.

Voor mij maakt het niet uit waar deze leden in Suriname wonen. Zolang ze Surinamers zijn en voldoen aan de vooraf gestelde eisen. Om als kandidaat deel te mogen nemen aan de parlementsverkiezingen is het hebben van een MBO diploma vereist.Een HBO diploma/opleiding of hoger is een pré. Elke Surinamer die voldoet aan de eisen mag zich kandidaat stellen. De kandidaat parlementsleden die landelijk de meeste stemmen hebben behaald, zullen toetreden tot het parlement. Het wordt een voltijdse baan.

Deze 51 gekozen parlementsleden zullen in een later stadium nadat ze beëdigd zijn, de ministers, de vicepresident en de president in het parlement kiezen. Elke burger van het land die voldoet aan de vooraf gestelde eisen en profielen mag zich kandidaat stellen voor deze openbare functies. En zo wordt een regering gevormd waarbij de parlementsleden het regeringsgebeuren strak in de gaten houden. Corruptie en vriendjes politiek zullen tot het verleden behoren of tenminste minimaliseren. De ontwikkeling van Suriname wordt op de 1e plaats gezet. Voorwaarts Suriname.

Weg met het oude systeem
Al 48 jaren zijn we mee bezig en heeft geen ontwikkeling teweeg gebracht. Tijd voor iets nieuws!
Bij het formeren van een nieuw kabinet in Nederland is al een stap in die richting gezet.
Dus het kan!

Namens de stichting
5 juni 1873
H.Biere

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April