Bux Engineering produceert 130% eigen energie behoefte
15 Mar, 04:54
foto
Bux Engineering kan geheel onafhankelijk van EBS of diesel elektrisch opereren via zonne-energie.


Bux Engineering heeft zijn Solar Laboratory SOLAB in gebruik genomen. Het gaat volgens directeur Abdoel Alibux om de eerste commerciële zonne-energie onderzoek & test installatie. De SOLAB installatie is opgezet om aan bedrijven informatie te verstrekken en diensten te kunnen verlenen voor alle aspecten van photo-voltaic energie opwekken. De testinstallatie voldoet nu aan 130% van alle elektrische behoefte van de Bux Engineering en produceert 3Kw bij piekuren.

De testinstallatie geeft metingen over opwekking, stabiliteit en batterij condities. Ook worden verschillenden problemen onderzocht met panelen, bekabeling, inverters en batterijen. Er kan worden gespeeld met vochtigheid en temperatuur van de hardware om zo optimaal gebruik en onderhoudt van een zonne-panelen installatie te bepalen. Een onsite weerstation koppelt meteorologische data met opwekking capaciteit.

Initieel was SOLAB ontwikkeld om te compenseren voor EBS stroomuitval. Als onderdeel van een critical systems redundancy infrastructure is er voor zonnepanelen gekozen en niet voor een generator. "SOLAB is pas 2 maanden operationeel maar heeft al haar benchmarks gehaald. Bux Engineering kan hiermee geheel onafhankelijk van EBS of diesel, elektrisch opereren. In de komende maanden gaat de installatie met 40% worden uitgebreid en wordt er gewerkt aan 2 en 3 fase stroomlevering. Secundair wordt er ook onderzoek gedaan naar constructie en architectuur in gebouwen om energie besparingen te realiseren."
 
Zonnepanelen zijn niet nieuw in Suriname maar de hoge installatiekosten, slecht energiebeleid en beperkte secundaire diensten maken het voor veel geïnteresseerde bedrijven en huishouden een problematische investering, merkt Alibux op. Nu met meer gespecialiseerde kennis en verhoogde energietarieven wordt het voor sommige bedrijven aantrekkelijker. De Associatie van Kleine en Middelgrote bedrijven in Suriname neemt het voortouw door haar leden in te lichten over de zonne-energie opties van Bux Engineering.

"Wat is begonnen als een back-up project heeft ons nu energie-onafhankelijk gemaakt. We gaan kijken hoe we onze mede ondernemers kunnen steunen om hetzelfde te doen", merkt Alibux op. Bux Engineering heeft de installatie ontworpen en gefinancierd. De constructie heeft plaatsgevonden door Elbers Construction en photo-voltaic installatie en het onderhoud is gedaan door Native Tech Engineering
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April