Koopkrachtversterking compenseert stroomprijs met SRD 213
13 Mar, 10:40
foto


Laten we eens ophouden met het onnodige drama over de stijging van de energietarieven. Getriggerd door politieke spelletjes en egoïstische belangen, lijkt de ophef een nationale sport geworden. Op 24 november 2023 hebben vakbonden, waaronder Ravaksur, BvL, ALS, en FOLS, een keihard akkoord gesloten met de regering. Een koopkrachtversterking van maar liefst SRD 3.500 is een feit. Daarnaast is de belastingvrije voet omhoog geschoten van SRD 7.500 naar een royale SRD 9.000. 

Deze slimme zet van belastingaanpassingen betekent meer geld in jouw zak, bovenop salarisverhogingen die al zijn afgesproken. Dankzij deze maatregelen kunnen huishoudens die hogere energiekosten van SRD 213 wel aan. Laat je niet meeslepen door de bombarie die kwaadwilligen willen verspreiden. Het lijkt wel alsof klagen en overdrijving epidemieën zijn geworden in ons mooie Suriname.

Energieprijzen: Een noodzakelijke aanpassing
De consumententarieven voor energie worden bijgesteld, waarbij vier schijven worden geïntroduceerd om iedereen eerlijk te behandelen. Van de bescheiden gebruiker tot de grootverbruiker, er is voor elk wat wils. Voor een gemiddeld gezin, met een maandelijkse behoefte van 400 kWh, is de aanpassing van SRD 535 naar SRD 747, een verschil van SRD 213. En laten we niet vergeten dat schijven 1 tot en met 3 nog steeds gesubsidieerd worden door de overheid. Dus, als je meer dan 400 kWh verbruikt, misschien tijd om die energieslurpende luxe, zoals je zwembadaccessoires  eens onder de loep te nemen? De overheid doet nog steeds een aanzienlijk deel om de energiekosten voor de meesten van ons te dekken.

Economische hervormingen: Het grotere plaatje
Deze aanpassing in energieprijzen is slechts één onderdeel van een breder pakket aan hervormingen om onze economie te stabiliseren en te voldoen aan internationale afspraken. Dit is essentieel voor een rechtvaardige verdeling van kosten en stimuleert het efficiënt gebruik van duurzame energie. Op de korte termijn voelt het misschien als een tegenvaller, maar deze stap is cruciaal voor de welvaart van Suriname op lange termijn. Marktconforme tarieven zijn onmisbaar voor onze economische vitaliteit. De directe koopkrachtversterking werkt als een buffer, zodat de burger, zo min mogelijk hinder ondervindt.

Rol van de Vakbonden: Kijk verder dan je neus lang is
Het is van essentieel belang dat vakbonden niet alleen kijken naar de korte termijn, maar ook bijdragen aan de economische gezondheid en welvaart op lange termijn van het land. Overdreven eisen kunnen leiden tot hogere loonkosten, wat uiteindelijk resulteert in hogere prijzen voor ons allemaal en inflatie aanwakkert. Laten we niet vergeten dat dit ook onze concurrentiepositie internationaal kan schaden, wat kan leiden tot het sluiten van bedrijven. 

Ondanks de aanpassing van de tarieven, zien veel Surinamers hun netto inkomen stijgen. Het is tijd dat de regering en vakbonden samen optrekken voor een gebalanceerde benadering van onze economische uitdagingen, terwijl ze tegelijkertijd de welvaart van ons allen vooropstellen.

David Dewdath
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April