C-47 heeft moeite met verhoging stroomtarieven
12 Mar, 00:01
foto
C-47 en bevriende vakbonden komen donderdag bijeen om een standpunt in te nemen over de verhoogde energietarieven.


Een deel van de vakbeweging gaat donderdag beslissen hoe het gaat reageren op de verhoging van de stroomtarieven met ruim 68 procent. Dit zal gebeuren op een bijzondere assemblee van de arbeid in het hoofdkwartier van de C-47. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen heeft dagen eerder op een persconferentie meegedeeld hoe de regering de samenleving tegemoet zal komen en dat er met de vakbeweging gesproken zal worden over nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Met de verhoging van de stroomtarieven, wil de Staat de subsidie aan de energiesector van SRD 4.5 miljard per jaar, terugbrengen naar 2.4 miljard per jaar. Dit doel wil zij ultimo november 2024 gehaald hebben. De eerste verhoging van 40 procent is 6 maart ingegaan. Om de twee maanden, tot en met november, komt er elke keer 7 procent bij.

Maandag is er een spoedvergadering gehouden over de maatregelen door het bestuur van de vakcentrale C-47. Het resultaat is een speciale vergadering, deelt Dayanand Dwarka Starnieuws mee, “Op deze bijzondere assemblee van de arbeid zullen ook de bevriende vakbonden waarmee C 47 eerder strijd heeft geleverd, aanwezig zijn. De deskundigen Robert Ameerali en Edmund Neus zullen een presentatie houden over de impact van de verhoging die door de verbruikers uiteindelijk zal worden betaald.” Op de vergadering zal ook besloten worden hoe de reactie van de samenwerkende bonden op de maatregelen eruit zal zien.

Tijdens de persconferentie van 8 maart waarbij de verhogingen zijn aangekondigd, heeft minister Abiamofo ook aangegeven hoe de regering de samenleving tegemoet zal komen. (Sociale) organisaties kunnen 50 korting op de stroomrekening krijgen als ze bij de Energie Autoriteit Suriname geregistreerd staan als ‘kwetsbare afnemers’. Kleine tot middelgrote bedrijven zouden gecompenseerd kunnen worden via “fiscale voorzieningen via de belastingdienst”. Er zal strikte controle gelden op de commerciële afnemers die de verhoogde stroomkosten op de consumenten gaan afwentelen “zodat er geen ongebreidelde prijsverhogingen zullen plaatsvinden”.

Abiamofo: “Met de vakbeweging zullen we de besprekingen starten tot aanpassing van arbeidsvoorwaarden. Die moeten gelden vanaf juni. Daarom zal in juni, juli, ook sprake zijn van een grote evaluatie van de maatregelen die we  aankondigen, maatregelen die per 6 maart zijn ingegaan.”
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April