Bondscoach Menzo ziet volop kansen om WK 2026 te halen
12 Mar, 06:44
foto
Bondscoach Stanley Menzo


Stanley Menzo heeft opnieuw een contract getekend als coach van het Surinaamse voetbalelftal. Begin 2022 trad hij al aan als bondscoach, waarna hij nog geen acht maanden later zelf opstapte om aan de slag te gaan bij de Chinese topclub Beijing Guoan. Na tegenvallende resultaten werd hij daar in juni vorig jaar ontslagen. Vervolgens legde Menzo naar eigen zeggen verschillende aanbiedingen van gerenommeerde clubs naast zich neer en koos hij uit volle overtuiging voor Suriname. Op 24 maart zit hij voor het eerst weer op de bank bij natio. Dan speelt het Surinaamse elftal in Almere een vriendschappelijke interland tegen Martinique.

In een telefoongesprek vanuit zijn woonplaats op Aruba, laat Menzo weten dat hij zijn nieuwe job misschien nog wel spannender vindt dan twee jaar geleden: "Het begon steeds meer te kriebelen. Het heeft alles met mijn eergevoel voor Suriname te maken. Sommige mensen denken misschien dat ik destijds bij mijn overgang naar China alleen voor het geld heb gekozen, maar het was voor mij vooral een enorme sportieve uitdaging om daar te kunnen werken. Guoan is echt een van de grootste clubs van China. Met een fantastisch nieuw stadion en een super professionele organisatie. Tja, en als je dan net iets te vaak gelijkspeelt, sturen ze de trainer weg. Zo werkt het helaas in de voetbalwereld."

Menzo tekende een contract bij de SVB dat doorloopt tot en met het WK in 2026. Hij heeft er alle vertrouwen in om het eindtoernooi te halen. Begin juni staan de eerste kwalificatiewedstrijden op het programma. Natio speelt eerst thuis tegen Saint Vincent en kort daarna tegen Turks & Caicos Island of Anguilla die in de allereerste kwalificatieronde nog tegen elkaar uitkomen. Pas in juni 2025 krijgt de kwalificatiereeks een vervolg met een thuiswedstrijd tegen Puerto Rico en een uitwedstrijd tegen El Salvador. ‘Ik zie volop aanknopingspunten om goed voor de dag te komen tijdens de komende interlandperiodes. We kunnen nieuwe spelers uit Europese competities opstellen. Ik ga geen andere dingen doen dan tijdens mijn vorige periode. Wel moeten we gaan verjongen met de selectie. We mikken op Europese profs halverwege de twintig en jonger.

Zo maken Ché Nunnely van Heerenveen (25), Radiano Balker van Huddersfield Town  (25), Gyrano Kerk FC Antwerp (28) en Liam van Gelderen van FC Groningen (22) voor het eerst deel uit van de voorlopige selectie. Of de papieren van deze spelers al in orde zijn? "Voor alle duidelijkheid: Martinique is geen FIFA-land. Dat betekent dat we ook niet aan alle internationale eisen hoeven te voldoen. Maar bij de spelers die we nu oproepen, weten we dat hun papieren wel rond zijn voor de eerste twee WK-kwalificatiewedstrijden in juni." En uiteraard maken ook de grootste lokale talenten deel uit van de selectie, zegt Menzo. "Jongens als Jamilho Rigters en Jonathan Fonkel houden zich met Robinhood prima staande in de Champions League. Dat is ook voor hun persoonlijke ontwikkeling van groot belang."

Menzo wil zich tijdens zijn nieuwe dienstverband bij de SVB vooral ook richten op de clubs in Suriname: "We gaan clinics voor lokale coaches organiseren. Hoe bereid je spelers fysiek en mentaal zo goed mogelijk voor op een wedstrijd? Daarbij gaan we uit van de behoeften bij de Surinaamse clubs. Al zijn we wel afhankelijk van de beschikbare financiële middelen."

Over geld gesproken: de nieuwe bondscoach is zich ervan bewust dat de voetbalbond over een bescheiden budget voor natio beschikt: "Met de jaarlijkse bijdrage van de FIFA (plm. 1,5 miljoen US dollar) maak je geen kans op WK-kwalificatie. Zo realistisch moet je zijn. Daarom is het zaak meteen vanaf de eerste WK-interlands goede resultaten neer te zetten. Ik streef naar een stabiele spelersgroep waarmee we herkenbaar voetbal spelen en de eerste twee WK-wedstrijden winnen. Dat kan zeker want ik vind dat we gunstig hebben geloot. In deze groep van vijf landen moeten we gewoon bij de eerste twee eindigen. Alleen El Salvador staat hoger op de ranglijst dan wij."

"Gaat het eenmaal goed, dan gaan steeds meer mensen achter ons staan. Dan bereik je commitment in Suriname, in Nederland en in de Caribische regio. En staan hopelijk ook sponsors op. In september en november dit jaar spelen we twee keer twee wedstrijden in de Nations League. De groep is dan vaker bij elkaar en vanaf dat moment moet het gaan groeien, zodat we volgend jaar kunnen oogsten. Want eind 2025 begint de WK-kwalificatie pas echt."

Diederik Samwel

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April