Moslimlanden kondigen maandag begin van Ramadan aan
10 Mar, 18:15
foto
Mensen lopen langs de Rotskoepel op het terrein van de Al-Aqsa-moskee voorafgaand aan het begin van de islamitische heilige vastenmaand Ramadan, in de Oude Stad van Jeruzalem. (Foto: AFP)


De islamitische heilige vastenmaand Ramadan zal maandag beginnen, zo hebben Saudi-Arabië en andere landen in het Midden-Oosten aangekondigd, tegen de achtergrond van een verwoestende oorlog in Gaza. Saudi-Arabië, de thuisbasis van de heiligste plaatsen van de islam, zei zondag via zijn officiële persbureau SPA dat het Hooggerechtshof "maandag 11 maart 2024, het begin van de gezegende maand Ramadan voor dit jaar" had aangekondigd.

Ramadan is een van de vijf pijlers van de islam.

Na de waarneming van de maansikkel kondigden de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar via hun eigen officiële nieuwskanalen ook een start van de Ramadan aan op maandag.

Het Egyptische islamitische adviesorgaan Dar al-Ifta bevestigde ook dat de Ramadan maandag zou beginnen, net als in de Palestijnse Gebieden, inclusief Gaza.

Iran had eerder het begin van de Ramadan op dinsdag vastgesteld, nadat zijn maanobservatiebureau 'Estehlal' had gezegd dat het niet mogelijk was geweest om 'de  maansikkel van de Ramadan' waar te nemen.

In Saudi-Arabië werd het begin van de heilige maand in twijfel getrokken nadat enkele observatoria van het koninkrijk meldden dat de maan werd verduisterd door "bewolkt weer en stofdeeltjes".

Maar de definitieve bevestiging van de waarneming kwam via het Astronomisch Observatorium van de Al Majmaah Universiteit in Riyad.

Zoals hij dinsdag aankondigde als het begin van de Ramadan in Jordanië, vroeg de grootmoefti Ahmed Hasnat van het koninkrijk God om "de angst van ons onderdrukte volk in Gaza te verlichten" en "de ellende en agressie van hen weg te nemen".

Oman en Libië vieren dinsdag ook de eerste dag van de Ramadan.

'Totaal verschillend'
Tijdens de Ramadan onthouden oplettende moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten en drinken, en komen ze traditioneel samen met familie en vrienden om 's avonds hun vasten te verbreken.

Het is ook een tijd van gebed, waarin de gelovigen in grote aantallen samenkomen in moskeeën, vooral 's nachts.

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook heeft een lange schaduw geworpen op de festiviteiten in de regio, waarbij de hoop is vervlogen dat er vóór de Ramadan een akkoord over een staakt-het-vuren kon worden bereikt.

Op een markt in Rafah, de stad in het zuiden van Gaza, waar bijna 1,5 miljoen mensen hun toevlucht hebben gezocht, klaagden de Palestijnen zondag over voedseltekorten en onzekerheid over de oorlog tijdens de heilige maand.

"Natuurlijk is deze Ramadan compleet anders dan alle Ramadans die eraan vooraf zijn gegaan", zegt Bassel Yassin, een landbouwingenieur.

Hassuna Tabib Hassnan, een tandarts die is ontheemd uit Gaza-stad in het noorden, zei dat hij niet wist hoe de maand zal eindigen – "in onze huizen, in een tent, aan de zee in het noorden of in het zuiden."

Hassnan voegde eraan toe: "We hadden gehoopt dat we tijdens de Ramadan in onze huizen zouden zijn, maar helaas is het duidelijk dat we in ontheemding, pijn en onderdrukking zullen leven."

De oorlog werd veroorzaakt door de aanval van Hamas-militanten op 7 oktober op Zuid-Israël, die resulteerde in ongeveer 1.160 doden, voornamelijk burgers, volgens een AFP-telling gebaseerd op officiële Israëlische cijfers.

Het Israëlische vergeldingsoffensief in Gaza, gericht op de vernietiging van Hamas, heeft volgens het ministerie van Volksgezondheid in het door Hamas geregeerde gebied minstens 31.045 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen.

De Verenigde Naties heeft gewaarschuwd dat hongersnood in het Palestijnse gebied "bijna onvermijdelijk" is, tenzij er iets verandert in de oorlog, waarbij de hulp binnensijpelt op een niveau dat ver onder de norm van voor de oorlog ligt.

Winkelend in een winkelcentrum in Riyadh zei de Saudische overheidsmedewerker Faisal, die er vanwege de gevoeligheid van de zaak liever alleen zijn voornaam gaf, dat het "de ergste Ramadan was die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt". De man, in de vijftig, voegde eraan toe: "Ik schaam me terwijl ik vlees en kip koop voor mijn gezin, terwijl de bevolking van Gaza honger lijdt."
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April