Dwarka: Verhoging EBS-tarief 'zoveelste aanslag' koopkracht
11 Mar, 00:00
foto
Vakbondsleider Dayanand Dwarka (C-47)


Vandaag om 10.00 uur komt het bestuur van C-47 in een spoedvergadering bijeen over de verhogingen van de stroomtarieven met ruim 68 procent. Vakbondsleider Dayanand Dwarka zegt in gesprek met Starnieuws dat de verhogingen de "zoveelste aanslag" zijn op de koopkracht. De maatregelen hoefden niet zo drastisch te zijn als de regering ook gewoon de inefficiënties in de energiesector die 'oneigenlijke' kosten veroorzaken, wegmaakt. Vanaf 6 maart is de eerste verhoging van 40 procent ingegaan. Om de twee maanden -de laatste in november- komt er 7 procent bij.

De vakbeweging heeft verschillende overlegmomenten gehad over de verhogingen geeft Dwarka aan.  "Wij hebben steeds aangegeven dat de werkende klasse op dit moment vanwege de sterk afgenomen koopkracht in de afgelopen periode- al vier jaar hele hoge inflatie - kostenverhogingen niet kan absorberen." Met de maatregel wil de overheid de subsidie van SRD 4.5 miljard per jaar aan EBS, terugbrengen naar 2.4 miljard in december van dit jaar.

Dwarka geeft aan dat de eerste voorstellen voor de verhogingen niet zo rigoureus waren: "Bewust van het feit dat de continuïteit van de stroomvoorziening belangrijk is en de subsidie afgebouwd wordt, hebben wij voorgesteld om de EBS tarieven aan te passen met een koerscorrectie. De huidige tarieven zijn gebaseerd op een koers van SRD 30 voor de US-dollar en deze te brengen naar SRD 36. Dus een effectieve verhoging van 20%."

"Voorts hebben wij indringend aangedrongen voor verdere rationalisering van de energie sector teneinde te geraken tot een werkelijke kostprijs per kWh, ontdaan van alle inefficiënties en oneigenlijke kosten, die enorm drukken op de kostprijs. De aanbevelingen vervat in het Rapport van EBS Tarieven Commissie dienen onverwijld uitgevoerd te worden",  zegt Dwarka die voorzitter van de commissie was.

Dwarka: "De regering heeft uiteindelijk ervoor gekozen om de tarieven fors en ingrijpend te verhogen met verschillende verhoogmomenten tot 1 november 2024. Het resultaat aan het einde van het traject zal zijn dat grote delen van de samenleving de EBS tarieven niet zal kunnen betalen. En als wij de doorwerkingseffecten meenemen, dan is dit de zoveelste aanslag op de reeds gehavende koopkracht van de werkende klasse."
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April