Amoksi wijst op belang instellen Verkeersautoriteit
06 Mar, 10:47
foto
Minister Kenneth Amoksi beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Beeld: DNA TV)


Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft dinsdag bij de behandeling van de Wet Instelling Verkeersautoriteit in De Nationale Assemblee (DNA) aangegeven wat de urgentie is voor het instellen van een verkeersautoriteit. Amoksi zei dat voor de centrale aansturing en monitoring om de verkeerssituatie aan te pakken en een veilig verkeer te garanderen aan weggebruikers het Verkeersveiligheidinstituut (VVI) was ingesteld. Dit instituut, waarvan het termijn verloopt in september 2024, was voor 5 jaar ingesteld in 2019. De minister gaf aan dat dit de voorloper is van de nog in te stellen Verkeersautoriteit. 

De verkeersstatistieken van 2021 tot heden zijn gepresenteerd door de minister. Hij deelde mee dat in 2022 de meeste verkeersongevallen plaatsvonden. Verkeersongevallen hebben te maken met uiteenlopende redenen zoals onoplettendheid, geen voorrang verlenen, het verliezen van controle over de besturing, inhaalmanoeuvres en roekeloos rijgedrag. Het aantal verkeersslachtoffers met dodelijke afloop in 2021 was 81, in 2022 zijn 74 personen gestorven in het verkeer en in 2023 was de teller op 69. Volgens de cijfers waren de meeste slachtoffers in 2023 in de leeftijdsklasse 14-35 jaar.

De bewindsman hoopt dat de dalende trend zich voortzet en schreef dit toe aan het beleid van het VVI, dat zich sinds zijn instelling heeft beziggehouden met bewustwordingscampagnes voor veilig verkeer, voorlichting op scholen, radio en televisie, verkeerseducatie en workshops. Amoksi deelde mee dat het verkeersbeleid nu berust bij het ministerie van Openbare Werken, Justitie en Politie, de Wegenautoriteit en het Korps Politie Suriname. "Een centrale aansturing is noodzakelijk indien we de verkeersveiligheid effectief en efficiënt willen verbeteren. Met de inwerkingtreding van de wet zal de Verkeersveiligheidinstituut overgaan in de autoriteit met ruimere taken en bevoegdheden," zei de minister. Nu heeft uit onderzoek van de commissie Verkeersveiligheid en de PAHO gebleken dat het instellen van een verkeersautoriteit noodzakelijk is voor een integraal beleid ter verbetering van de verkeerssituatie.

Op de vraag waarom de Wegenautoriteit niet uitgebreid wordt met de taken en bevoegdheden die nu toebedeeld zijn aan dit instituut, zei de minister dat tot de taak behoren het beheren van primaire wegen en vaste oeververbindingen en het adviseren van de regering over de aanleg, herstel en onderhoud van wegen en oeververbindingen. De minister is ingegaan op de vele vragen en met uitleg aangegeven waarom wel of niet wordt meegegaan met voorstellen die gedaan zijn. Ook zijn er verschillende voorstellen gedaan vanuit de regering. Zo is meegegaan met het voorstel om de naam van de autoriteit te wijzigen naar Verkeersautoriteit Suriname en om het beginkapitaal voor de autoriteit te verhogen van SRD 2 miljoen naar SRD 10 miljoen. De regering is niet meegegaan met het voorstel uit de wet te schrappen dat verzekeringsmaatschappijen 10% van de verzekeringspenningen aan de autoriteit moeten toekomen, omdat volgens de minister de stakeholders geen bezwaar hiertegen hebben.

In de wet is het Slachtofferfonds genoemd als een zelfstandig onderdeel van het ministerie dat beheerd zal worden door de verkeersautoriteit om slachtoffers van verkeersmisdrijven steun te bieden. Er is ook sprake van een schadefonds bedoeld voor gevallen waarbij slachtoffers op geen enkele andere wijze hun schade vergoed kunnen krijgen. "De uitkering is een maatschappelijke uiting van solidariteit en blijk van erkenning van het leed dat het slachtoffer en nabestaanden is overkomen namens de samenleving vanuit de overheid. De uitkering heeft niet tot doel alle schade te dekken maar is slechts een financiële tegemoetkoming," benadrukte Amoksi.

Bij de vorige vergadering waren veel vragen gesteld over regelgeving voor de e-bikes. Amoksi zei dat bij het gebruik van elektrische fietsen en bromfietsen reeds wijzigingsvoorstellen zijn gedaan voor de Rijwet, het Rijbesluit en de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM), waarbij het ministerie wacht op feedback van de stakeholders. In de wijzigingsvoorstellen is opgenomen dat voor zover de elektrische fietsen of bromfietsen als een rijwiel of bromfiets kunnen worden aangemerkt, de bestuurder moet voldoen aan de huidige vereisten gesteld voor rijwielen en bromfietsen. Hierbij kan gedacht worden aan de technische vereisten over hun inrichting. Daarnaast moeten ze ook voldoen aan de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM), registratie en keuring.

Ondanks de beantwoording van de minister bleek de kwestie nog een heet hangijzer te zijn. Stephen Tsang (NDP) zei dat de minister 3 maanden geleden aangaf dat het Rijbesluit zou worden aangepast en dat de bezorgdheid over de e-bikes 7 maanden terug is geuit. Volgens hem duurt het te lang en zijn er helaas slachtoffers. Tsang vroeg ook om een ondergrens vast te stellen voor elektrische speelgoedfietsen en steps voor kinderen die moeten worden gerekend tot langzaam verkeer. Kishan Ramsukul (VHP) zei dat de veiligheid voor de e-bikes en steps duidelijk moet komen. Eventueel moeten ook leeftijdsgrenzen meegenomen worden. Ramsukul vroeg ook gelijk aandacht voor elektrische auto's die geïmporteerd worden en wilde weten of de wetgeving hiervoor al in orde is. Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, wilde weten wat het beleid is ten aanzien van rijwielpaden, omdat er veel wegen zijn waar deze niet bestaan. "E-bikes zijn onlosmakelijk verbonden met rijwegen voor tweewielers, maar die hebben we niet," zei hij.

Naast de kwestie e-bikes is ook aandacht gevraagd voor bestuurders die rijden met getinte ruiten. Volgens Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, moet gezien de criminaliteit in het land geen grapjes gemaakt worden hiermee. Er is ook aandacht gevraagd voor het onderhoud van bermen, verkeersmeubilair, zoals borden, drempels, wegbelijning, maar ook voor bestuurders die rijden zonder kentekenplaten, met extra verlichting in de avond en het rijden op rijwielpaden. Amoksi zei dat getinte ruiten een hype zijn in Suriname en merkte op dat er veel aanvragen zijn door mensen die beneden 5% tint willen. Voor de rest biedt de wet wel ruimte aan bestuurders om op een bepaalde manier tint aan te brengen. Er waren veel vragen die betrekking hadden op het ministerie van Openbare Werken die onbeantwoord zijn gebleven. De minister van OW zal bij de eerstvolgende behandeling van deze wet de gelegenheid krijgen om deze vragen te beantwoorden.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April