Energiecrisis Cuba: Deel openbare verlichting uitgeschakeld
06 Mar, 08:51
foto
Een groep Cubanen speelt domino tijdens een stroomuitval in Havana. De energiecrisis in Cuba verergert met de dag. (Foto:AP)


Cuba heeft tijdens de spitsuren bijna driekwart van de openbare verlichting uitgeschakeld om het hoofd te bieden aan een groeiend energietekort in de hoop een dieper wordende economische crisis te keren. Dat hebben staatsmedia dinsdag gemeld.

De stroomuitval, die het dagelijks leven en de economie ontwricht, heeft het  land al jaren geplaagd, maar is de afgelopen maanden verergerd door een gebrek aan brandstof en de noodzaak om de vervallen infrastructuur in stand te houden.

Minister van Energie en Mijnbouw Vicente de la O Levy vertelde een ministerraad dat de maatregel een van de vele was, waaronder het sluiten van duizenden staatsdiensten en het verschuiven van de productie om de stroomuitval in het land te verminderen, aldus de staatsmedia.

Het importafhankelijke land is verwikkeld in een zich verdiepende economische crisis, waardoor het bruto binnenlands product sinds 2019 met 10% is gedaald.

De regering geeft grotendeels de schuld aan de Amerikaanse sancties uit het Trump-tijdperk die gericht zijn op toerisme, medische diensten en geldovermakingen voor buitenlandse valutaverdieners, en die nog verergerd worden door de pandemie, stijgende verzendkosten en haperende pogingen om een gecentraliseerde en door de staat gedomineerde economie te herstructureren.

Het tekort aan deviezen om voedsel, medicijnen, brandstof en andere essentiële benodigdheden te importeren lijkt dit jaar tot nu toe te zijn verergerd, zo blijkt uit officiële cijfers.

De la O Levy zei vorige maand dat Cuba slechts 46% van de geplande brandstofimporten heeft ontvangen, wat voor lange stroomuitval in het hele land heeft gezorgd, met uitzondering van de hoofdstad Havana. Uit een telefonische enquête in vijf van de veertien provincies bleek dat inwoners dagelijks last hadden van black-outs van zes tot twaalf uur, opgesplitst in twee tranches.

Yurkina Gracial, een 40-jarige overheidsmedewerker in de meest oostelijke provincie Guantanamo, zei telefonisch: "De stroom valt twee keer per dag vier uur uit en het is ondraaglijk vanwege de hitte."

Aan de andere kant van het Caribische eiland, in de provincie Pinar del Rio, zei restauranteigenaar Jaime Carrillo dat de stroomuitval acht uur per dag kon oplopen. "Black-outs bemoeilijken altijd uw dagelijkse werk", zei hij.
"Vloeistoffen en vlees hebben bijvoorbeeld last van ontdooiing in koelkasten."
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April