APA en partners behouden gebied olievondst Baja-1 in Blok 53
01 Mar, 02:54
foto


APA Suriname Corporation LDC (APA) en haar partners CEPSA en Petronas hebben een deel van Blok 53 in het Surinaamse offshore-gebied teruggegeven aan Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. De mogelijkheid om een blok of een deel ervan terug te geven is onderdeel van de productiedelingsovereenkomsten die Staatsolie heeft met verschillende internationale olie- en gasbedrijven, zegt Staatsolie in een persbericht.

In het productiedelingscontract dat Staatsolie (namens de staat Suriname) in oktober 2012 met APA voor Blok 53 heeft gesloten, is er afgesproken dat er in de exploratieperiode een minimaal aantal activiteiten zal worden uitgevoerd. De exploratieperiode is op 31 december 2023 verlopen.

APA en zijn partners CEPSA en Petronas hebben besloten geen gebruik te maken van de optie om te verlengen met een werkprogramma waarbij minimaal één exploratieput zou worden geboord. Hierdoor is het contract vanaf 1 januari 2024 beperkt tot het Baja-1-gebied. De Blok 53-partners zullen de Baja-1-olievondst verder onderzoeken. Staatsolie zal het vrijgekomen deel van Blok 53 later dit jaar weer onder contract brengen. Er is voldoende interesse hiervoor van internationale olie- en gasbedrijven.

Tussen 2015 en 2021 zijn er in totaal vier exploratieputten geboord in Blok 53, waarbij alleen met Baja-1 olie is gevonden. In november 2013 sloot de Spaanse oliemaatschappij CEPSA een overeenkomst met APA en verkreeg daarmee een belang van 25 procent in Blok 53. Petronas ging in april 2014 een partnerschap aan voor een belang van dertig procent in het blok.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April